FAQ

Waar moet je op letten als je gaat dronevliegen bij warm weer?

Of je nu thuis blijft deze zomer of lekker op vakantie gaat, de kans is groot dat de buitentemperaturen flink oplopen als de zon lekker schijnt. Dan is het goed om je bewust te zijn van de mogelijke invloeden van het warme weer op je drone én op jezelf. In deze FAQ geven we een aantal tips die tijdens de zomervakantie hopelijk goed van pas komen.

1. Check het temperatuurbereik van je apparatuur

Voor de goede werking van elektronica en met name accu’s is het van belang dat deze niet te koud of te warm worden. Check voordat je gaat vliegen bij warm weer welke minimum en maximum gebruikstemperaturen de fabrikant van je drone opgeeft in de handleiding. Om een idee te geven: DJI geeft voor de Mavic Pro en Phantom 4 een temperatuurbereik van 0° tot 40° C op.

2. Laat je drone(accu’s) niet in de auto liggen als deze in de zon staat

De temperatuur kan in een auto die vol in de zon staat snel oplopen naar waarden die schadelijk kunnen zijn voor de accu’s van je drone. Leg een lege batterij die flink is opgewarmd ook niet direct aan de lader, maar zorg er eerst voor dat de accu is afgekoeld tot kamertemperatuur. De drone zelf kan kan wel tegen hoge temperaturen, maar overdrijf het niet en ga niet vliegen met een drone die net uit een oververhitte auto komt.

3. Laat je randapparatuur tijdens het vliegen niet teveel opwarmen

Misschien heb je wel eens meegemaakt dat je smartphone of tablet zichzelf uitschakelde omdat deze te warm werd. Het is natuurlijk niet handig als dat gedurende een vlucht gebeurt. Zorg er dus voor dat je FPV-scherm tijdens de vlucht niet worden blootgesteld aan het volle zonlicht. En als je de schaduw van een boom opzoekt, zorg dan dat je vrij zicht houdt op de drone.

4. Let op je omgeving

Bij warm weer heb je dikke kans dat jij niet de enige bent die lekker op pad gaat. Respecteer de rust en privacy van anderen. Zorg dat je met je drone niet boven mensen vliegt en let op rondrennende honden en kinderen op het moment dat je opstijgt of landt. Houd ook zicht op het luchtruim om je heen om te voorkomen dat je verrast wordt door zweefvliegers, ultralight vliegtuigen en andere recreatieve luchtruimgebruikers.

5. Zorg goed voor jezelf

Als je gaat vliegen op een mooie zomerse dag, zorg er dan voor dat je goed bent ingesmeerd en draag iets van een petje of hoed. Ga met je rug naar de zon staan zodat je niet tegen de zon in hoeft te kijken tijdens het vliegen. Drink voldoende water om uitdroging te voorkomen, want dat kan onder meer leiden tot een verminderd reactievermogen.

6. Houd de luchtvochtigheid in de gaten

Ga je naar een tropische bestemming? Dan kan het zomaar zijn dat de relatieve luchtvochtigheid veel hoger is dan dat we in Nederland gewend zijn. Dat kan leiden tot condensvorming in je drone of op je cameralens, zelfs bij een blauwe lucht. Neem een niet-pluizende doek mee en veeg daarmee je drone droog na een vlucht.

7. Pas op met stofwolken

Zeker als het lange tijd niet geregend heeft kan de ondergrond behoorlijk stoffig worden. Let daarop bij het opstijgen en landen, je drone kan flink wat stofwolken veroorzaken. Die kunnen op hun beurt weer de visuele sensoren op je drone in de war brengen. Idealiter zorg je voor een landing pad die je op de grond legt.

8. Denk aan brandgevaar

Uitgedroogd gras heeft niet veel nodig om in de brand te vliegen. De accu van een drone die neerstort kan vlam vatten door kortsluiting en voor je het weet is er sprake van een natuurbrand. Probeer in geval van een crash zo snel mogelijk bij je toestel te komen en vergewis jezelf ervan dat er geen sprake is van brandgevaar. Neem indien mogelijk de brandblusser uit je auto mee. Houd de accu van een toestel dat hard is neergekomen altijd apart en gebruik deze niet meer.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

5 gedachten over “Waar moet je op letten als je gaat dronevliegen bij warm weer?

 • cappelle gerard

  Geachte her Wiebe ik ben in bezit van een YUNEEC TYPHOONH PRO REAL SENSE GRAAG WIL IK EEN NEDERLANDSE HANDLEIDING …MAAR WAAR IS DIE TE VINDEN KAN U MIJ HELPEN DANK BIJ VOORBAAT GERARD OOSTENDE BELGIE

  Beantwoorden
 • Mw Gaasbeek

  De motor van dji word koken heet en de koeling is dan minimaal dus uitval is dus fataal en kan meer schade aan richting als je bij boven de25 graden vlieg ik heb naar vliegen ook dat al last dat de moter warm wordt maar daar houdt ik nu rekening mee om ongeluk te voorkomen.

  Beantwoorden
 • DJI zit in Shenzen en daar wordt het bij tijden warmer dan 40°.
  Als je drone en afstandsbediening niet te veel zijn opgewarmd (zie de tips) dan kun je veilig vliegen tot in ieder geval een temperatuur van 40°.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier