Pro

Lezen: gratis ebook met uitleg over BVLOS drone-operaties

Je kunt het je nu misschien niet voorstellen, maar op een dag zijn dronevluchten buiten het zicht van de piloot (beyond visual line of sight, BVLOS) de normaalste zaak van de wereld. Dat brengt veel mogelijkheden met zich mee, zoals het afleveren van pakketjes, het inspecteren van hoogspanningslijnen of het monitoren van landbouwpercelen. Maar met welke factoren moet je allemaal rekening houden als je aan de slag gaat met BVLOS? Daarover gaat het gratis te downloaden ebook Going beyond visual line of sight, van adviesbureau Guinn Partners.

Technische eisen en juridisch kader

Aan een drone die buiten het zicht van de piloot vliegt worden nogal wat eisen gesteld, zeker als dat in de toekomst ook boven bebouwing gaat gebeuren. Niet alleen moet de communicatie met het toestel ook over langere afstand mogelijk zijn, ook moet het toestel aantoonbaar luchtwaardig zijn en beschikken over de nodige fail-safe systemen, onderweg automatisch kunnen inspelen op onverwachte hindernissen (detect & avoid), en natuurlijk moet het toestel technisch in staat zijn om langere afstanden af te leggen.

Naast de nodige technische eisen is er natuurlijk ook nog een juridisch kader. En daar zit hem de crux: in Nederland is het momenteel zo goed als onmogelijk om een drone BVLOS te laten vliegen. Dat komt doordat de huidige Regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen niet voorziet in de mogelijkheid om een drone verder dan 500 meter van de operator te laten vliegen. Nu lopen er wel experimenten om drones buiten zichtafstand te laten vliegen, maar één en ander staat nog in de kinderschoenen.

VS vs. EU

De verwachting is dat in deze situatie snel verandering gaat komen. Niet alleen in de VS wordt er volop geëxperimenteerd met BVLOS, ook de aankomende Europese regelgeving zal mogelijkheden bieden op dit vlak. Voor wie nu al meer wil weten over de verschillende aspecten rondom de uitvoering van BVLOS-vluchten is het ebook dan ook verplichte kost, al was het maar om alvast te wennen aan de terminologie die van toepassing is op deze ontwikkeling.

Toegegeven: het ebook is nogal toegespitst op de Amerikaanse situatie. Dat betekent dat veel van de informatie over regelgeving niet van toepassing is op de (huidige) Nederlandse situatie. Toch zullen zaken als certificering, operationele protocollen, veiligheidskaders en mitigatie-strategieën voor BVLOS-vluchten op een goed moment ook in de Europese regelgeving verankerd worden, waardoor BVLOS-vliegen over een paar jaar ook in Nederland langzaam maar zeker zijn intrede zal doen.

Download het ebook: Going beyond visual line of sight (pdf)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Lezen: gratis ebook met uitleg over BVLOS drone-operaties

 • Wat wordt verstaan onder vliegen BVLOS? Het besturen van een drone die zich om de hoek of achter een obstakel bevindt, waardoor deze niet meer in het zichtveld is?
  Of het besturen van een drone via een fpv bril, terwijl de drone zich op een paar meter afstand van de operator bevindt?
  En dan nog een laatste variant: het besturen van een drone via een fpv scherm waar makkelijk langs af gekeken kan worden. En waardoor de drone dus in het zicht kan zijn?

  Hoe wordt dit doorgaans geïnterpreteerd?

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Doorgaans wordt met BVLOS bedoeld dat het om een vlucht gaat waarbij de drone dusdanig ver van de operator vandaan is dat deze met het blote oog niet meer waargenomen kan worden. Maar een drone die achter een gebouw vliegt en om die reden niet direct waargenomen kan worden wordt ook wel eens aangeduid als zijnde BVLOS.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier