Nieuws

Bekeuringen voor illegaal dronevliegen uitgedeeld in België

In België zijn onlangs bekeuringen uitgedeeld aan twee recreatieve dronevliegers die zich niet aan de wet hielden. Dat meldt de Vlaamse krant Het belang van Limburg. Het duo was opnamen aan het maken van een bedrijfsbrand in Overpelt, maar hinderde daarbij de brandweer en beschikte niet over de juiste papieren en verzekeringen. De boete kan oplopen tot 1.000 euro en er kan zelfs een celstraf opgelegd worden.

Strenge restricties

In België is het recreatief gebruik van drones aan strenge restricties gebonden. Men mag alleen boven privéterrein vliegen, en dan nog maar tot een maximale hoogte van 10 meter. Toch wemelt het op YouTube van de dronefilmpjes waarbij overduidelijk hoger wordt gevlogen, boven openbare gebieden.

De Belgische politie maakt zich grote zorgen over de opmars van hobbydrones. Niet alleen vreest men voor aanvaringen met ander luchtverkeer, ook drones die neerstorten zijn een bron van zorgen. Daarom wordt er nu meer werk gemaakt van het bekeuren van dronevliegers die zich niet aan de regels houden. Zeker als die zoals in dit geval ook nog eens in een CTR vliegen en bovendien de drone buiten zichtafstand lieten vliegen.

Europese regelgeving

Net als in Nederland zal in België de situatie echter gaan veranderen zodra de Europese regelgeving voor drones wordt ingevoerd. Dat betekent dat recreatieve dronepiloten bij onze zuiderburen naar het zich laat aanzien veel meer mogelijkheden krijgen om met hun drone te vliegen. Wat niet wegneemt dat vliegen in een CTR of het vliegen buiten het zicht voor recreanten verboden blijft.

Update 12:44 – artikel uitgebreid n.a.v. binnengekomen reactie

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

5 gedachten over “Bekeuringen voor illegaal dronevliegen uitgedeeld in België

 • Misschien wel ff ook vermelden dat de bekeuringen uitgeschreven zijn aan piloten die de brandweer gehinderd hebben tijdens de uitvoering van een hulpverleninsoperatie en dat in de CTR van vliegbasis Kleine Brogel waarbij ze VER buiten zichtbereik vlogen zonder registratie en verzekering. Toch enkele niet onbelangrijke nuances in deze lijkt me.

  Beantwoorden
  • Idd lekker genuanceerd verhaal. Misschien dat ondanks angst voor hobbymatig speelgoed, het nog wel iets uit maakt of er daadwerkelijk OOIT wel eens een aantoonbaar ongeluk is geweest met andere gebruikers in het luchtruim. En ook even vermelden hoeveel gewonden en ongevallen er voort zijn gekomen uit drones die onbestuurbaar uit de lucht zijn gevallen. Ehhh ja, lekker opgeklopt verhaal dit! Drones are bad, m’kay!

   Beantwoorden
 • Huysmans youri

  Drones zijn slecht
  Ik word al 1,5jaar lastig gevallen, mijn privacy word duidelijk geschonden, politie doet er niks aan, wie kan mij een oplossing bieden zonder de wet te overtreden?

  Beantwoorden
  • Drones zijn niet slecht. Drones helpen landbouw, politie, brandweer en nog veel meer bij het zoeken naar ziek gewas, het opsporen van criminelen en slachtoffers tijdens een brand, drenkelingen op zee, enz.
   Het zijn een paar cowboys, zoals altijd, die drones in een slecht daglicht stellen. En die mogen, wat mij betreft, beboet worden, of beter nog, hun drone verbeurd verklaard.
   Indien een drone ongewenst je privacy schendt, probeer dan eerst (vriendelijk) contact te hebben met de dronepiloot, en maak hem duidelijk dat je liever geen drone in je omgeving wil.
   Helpt dat niet, dan kan je de overheid inschakelen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier