Bekeuringen voor illegaal dronevliegen uitgedeeld in België

In België zijn onlangs bekeuringen uitgedeeld aan twee recreatieve dronevliegers die zich niet aan de wet hielden. Dat meldt de Vlaamse krant Het belang van Limburg. Het duo was opnamen aan het maken van een bedrijfsbrand in Overpelt, maar hinderde daarbij de brandweer en beschikte niet over de juiste papieren en verzekeringen. De boete kan oplopen tot 1.000 euro en er kan zelfs een celstraf opgelegd worden.

Strenge restricties

In België is het recreatief gebruik van drones aan strenge restricties gebonden. Men mag alleen boven privéterrein vliegen, en dan nog maar tot een maximale hoogte van 10 meter. Toch wemelt het op YouTube van de dronefilmpjes waarbij overduidelijk hoger wordt gevlogen, boven openbare gebieden.

De Belgische politie maakt zich grote zorgen over de opmars van hobbydrones. Niet alleen vreest men voor aanvaringen met ander luchtverkeer, ook drones die neerstorten zijn een bron van zorgen. Daarom wordt er nu meer werk gemaakt van het bekeuren van dronevliegers die zich niet aan de regels houden. Zeker als die zoals in dit geval ook nog eens in een CTR vliegen en bovendien de drone buiten zichtafstand lieten vliegen.

Europese regelgeving

Net als in Nederland zal in België de situatie echter gaan veranderen zodra de Europese regelgeving voor drones wordt ingevoerd. Dat betekent dat recreatieve dronepiloten bij onze zuiderburen naar het zich laat aanzien veel meer mogelijkheden krijgen om met hun drone te vliegen. Wat niet wegneemt dat vliegen in een CTR of het vliegen buiten het zicht voor recreanten verboden blijft.

Update 12:44 – artikel uitgebreid n.a.v. binnengekomen reactie

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is gecertificeerd (RPA-L) dronepiloot en beschikt over het ROC-light. In het najaar van 2018 was Wiebe als coach&jurylid verbonden aan het tv-programma 'Drone Masters'.

2 gedachten over “Bekeuringen voor illegaal dronevliegen uitgedeeld in België

 • 11 juli 2018 om 12:20
  Permalink

  Misschien wel ff ook vermelden dat de bekeuringen uitgeschreven zijn aan piloten die de brandweer gehinderd hebben tijdens de uitvoering van een hulpverleninsoperatie en dat in de CTR van vliegbasis Kleine Brogel waarbij ze VER buiten zichtbereik vlogen zonder registratie en verzekering. Toch enkele niet onbelangrijke nuances in deze lijkt me.

  Beantwoorden
  • Wiebe de Jager
   11 juli 2018 om 12:44
   Permalink

   Dank hiervoor, artikel is aangevuld.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.