Nieuws

Politie maakt gebruik van nieuwe app voor drone-handhaving

Politieagenten die vermoeden dat iemand illegaal met een drone aan het vliegen is kunnen nu terugvallen op een nieuwe app, waarin de regelgeving op een heldere manier in de vorm van een stroomschema wordt weergegeven. Ook bevat de app een kaart met een overzicht van de nofly-zones waar niet met een drone gevlogen mag worden.

Stapsgewijs

De app speelt in op de toenemende aandacht voor drones bij de politie. Veel agenten zijn niet voldoende bekend met de regelgeving en dat maakt handhaving lastig. De app moet agenten helpen om te bepalen of iemand zich netjes aan de regels houdt. Stapsgewijs loodst de app een agent door de regels heen, en ook de locatie moet worden opgegeven om te zien of iemand in een nofly-zone vloog.

De vraag is of de app in alle gevallen duidelijkheid verschaft. “Neem nou de definitie van aaneengesloten bebouwing. Dat is toch echt iets anders dan bebouwde kom. In de regels wordt gesproken over de eerste definitie, maar er is nog altijd veel discussie over hoe dat uitgelegd moet worden”, aldus Wiebe de Jager van Dronewatch.

Toch juicht Dronewatch de komst van de app toe. De Jager: “Er is nog altijd veel onduidelijkheid over de regelgeving voor drones, ook bij handhavers. Dan kan het geen kwaad dat er een app is die agenten helpt om gericht vragen te stellen aan mogelijke overtreders. Veel dronevliegers die zich netjes aan de regels houden balen ook van de ‘cowboys’ die het voor de rest verpesten.”

Minder meldingen

Ook pilotenvakbond VNV vindt het fijn dat er nu een app is die agenten helpt om de droneregels beter te handhaven. Toch zou de VNV liever zien dat er ook meer werk gemaakt wordt van voorlichting aan beginnende dronevliegers, omdat opsporing een lastig verhaal blijft.

Overigens is het aantal meldingen van drones bij Schiphol flink aan het afnemen: in het eerste halfjaar van 2018 werd er 14x melding gemaakt van een drone. In heel 2017 waren dat er nog 36. De LVNL denkt dat de teruggang van het aantal meldingen te danken is aan een beter bewustzijn bij mensen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

5 gedachten over “Politie maakt gebruik van nieuwe app voor drone-handhaving

 • Is het wellicht handig als we zelf ook over deze app kunnen beschikken. Voorkomt een hoop discussie denk ik.

  Beantwoorden
 • Wilko van de Langenberg

  Goede hulp voor de politie.
  Het zou fijn zijn als deze app ook publiekelijk gemaakt wordt voor alle drone vliegers.
  Dan kan je zelf checken of je ergens wel of niet mag vliegen.
  Een deel van de regels is helder zoals no fly zones en 120m. Helaas is een ander deel nog erg vaag. Mag ik nu wel boven een natura gebied vliegen of niet.
  Maak het simpel en de mensen zullen zich er ook naar gedragen.
  Maak het moeilijk en de mensen snappen het niet meer en doen dan maar wat.

  Mvg Wilko

  Beantwoorden
 • Misschien al achterhaalde info, maar ik kwam in de AppStore van Apple een App tegen van ASR: ASR Vlieg Veilig. Hiermee kun je heel eenvoudig checken waar je wel en niet mag vliegen. Er is ook een versie voor Android.

  Beantwoorden
  • Frans Nuis

   En er is een Mynatura200 app voor Europa kun je zien waar je niet mag vliegen ,Android voor Apple weet ik niet.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier