Drone en droogte leiden tot ontdekking nieuwe ‘Stonehenge’

Een amateur dronefotograaf heeft vanuit de lucht een wel heel bijzondere ontdekking gedaan op een akker even ten noorden van de Ierse stad Dublin. Door de aanhoudende droogte zijn op het land de contouren zichtbaar geworden van een vijfduizend jaar oude cirkelformatie, enigszins vergelijkbaar met Stonehenge. Archeologen spreken nu al van een historische vondst.

Verkleuringen

Dronefotograaf en schrijver/journalist Anthony Murphy had al zo’n vermoeden dat er iets te vinden moest zijn op de akkergronden nabij Brú na Bóinne, een archeologische vindplaats die in 1993 door Unesco werd aangemerkt als werelderfgoed. Regelmatig maakte hij luchtfoto’s van de landbouwgronden in de omgeving, maar daarop werd nooit iets bijzonders zichtbaar.

De aanhoudende droogte in Ierland – het heeft in die streek al 40 dagen niet geregend – leidde afgelopen week echter tot een spectaculaire ontdekking. Op een nieuwe serie dronefoto’s ontwaarde Murphy namelijk de contouren van een duizenden jaren oud complex, dat net als Stonehenge cirkelvormig gebouwd was en uit het neolithicum stamt.

In tegenstelling tot Stonehenge bestond de henge bij Brú na Bóinne echter niet uit steen maar uit hout, dat in de loop der eeuwen allang vergaan is. Toch hebben de houtresten in de grond nog altijd invloed op het land, iets wat alleen bij extreme droogte zichtbaar wordt in de vorm van verkleuringen van het gras. Het cirkelvormige bouwwerk had een diameter van maar liefst 150 meter en bood plaats aan duizenden mensen.

Historische ontdekking

De ontdekking is van grote archeologische waarde. Volgens Michael MacDonagh van de Ierse National Monuments Service gaat het zelfs om een historische ontdekking. “Een hele generatie archeologen heeft nog nooit op deze manier een historisch bouwwerk tevoorschijn zien komen”, aldus MacDonagh.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Drone en droogte leiden tot ontdekking nieuwe ‘Stonehenge’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier