DJI laat hulpverleners binnen dertig minuten vliegen in drone nofly-zones

Dronemaker DJI heeft een belangrijke update doorgevoerd in haar geofencing-systeem. Vanaf nu kunnen spoedeisende dronevluchten in nofly-zones binnen dertig minuten doorgang vinden nadat een autorisatie is aangevraagd. Normaal gesproken zorgt geofencing ervoor dat drones niet kunnen opstijgen nabij vliegvelden en andere gebieden die verboden zijn voor drones, om ongelukken door onwetendheid te voorkomen.

Database met nofly-zones

In toenemende mate maken hulpverleners gebruik van commerciële drones van fabrikanten als DJI om reddingsoperaties uit te voeren. Ook zijn er drone-operators die gecertificeerd zijn om vluchten uit te voeren in CTRs. Daarbij loopt men echter tegen het probleem aan dat de drones niet overal kunnen opstijgen. Om gevaarlijke situaties te voorkomen heeft DJI namelijk een systeem ingebouwd dat aan de hand van de actuele GPS-positie bepaalt of de drone mag opstijgen of niet. Daartoe beschikt de drone over een database van vliegvelden, kerncentrales en gevangenissen.

Dergelijke vliegbeperkingen zijn echter onwenselijk als een drone door professionele hulpverleners wordt ingezet. Dan moet er een mogelijkheid zijn om de vliegbeperking te omzeilen. Die mogelijkheid – de zogenaamde custom unlock – was er al wel, alleen duurde het even voordat een verzoek voor een vlucht in een nofly-zone werd gehonoreerd door DJI.

Autorisatie aanvragen

Daar is nu verandering in gekomen. Hulpverleners en andere partijen die beschikken over de juiste papieren en ontheffingen om vluchten te mogen uitvoeren in nofly-zones kunnen bij DJI online een autorisatiecode aanvragen, die binnen een half uur verstrekt wordt. Daarbij is het mogelijk om in één aanvraag meerdere toestellen te unlocken.

Helemaal garanderen dat een verzoek binnen dertig minuten wordt ingewilligd kan DJI niet. “Verzoeken met opmerkelijke omstandigheden of die aanvullende documentatie vereisen vragen mogelijk een langere verwerkingstijd”, licht Michael Perry van DJI toe. Toch ziet Perry de nieuwe werkwijze als een belangrijke handreiking naar professionele gebruikers.

Portal

Verzoeken om in een nofly-zone te vliegen kunnen worden ingediend via dji.com/flysafe/custom-unlock. Piloten kunnen daar informatie opgeven over hun toestel en de controller, en de benodigde documenten uploaden waaruit blijkt dat ze toestemming hebben om op de betreffende locatie drone-operaties uit te voeren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “DJI laat hulpverleners binnen dertig minuten vliegen in drone nofly-zones

  • 19 juli 2018 om 09:58
    Permalink

    Eigenlijk zou het toch moeten zijn dat instanties met de juiste papieren helemaal geen beperking moeten hebben?

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier