Pro

Drone met lidar ingezet om San Andreasbreuk te scannen

Dwars door de Amerikaanse staat Californië loopt een gigantische breuklijn door het aardoppervlak, de San Andreasbreuk. Om een beter begrip te krijgen van de ontwikkeling van het gebied hebben geologen onlangs een drone met lidar ingezet om de breuklijn te scannen. Het project moet er mede toe bijdragen dat aardbevingen beter voorspeld kunnen worden.

Stille aardbevingen

De scan werd uitgevoerd door geologen verbonden aan de San Diego State University, geassisteerd door een team van experts van Geodetics Inc., een bedrijf dat gespecialiseerd is in 3D mapping. Voor het uitvoeren van de scan werd gebruik gemaakt van een Geo-MMS lidar/camera-systeem op basis van Velodyne lidar technologie en een RGB camera.

De geologen zijn met name geïnteresseerd in het opsporen van ‘stille aardbevingen’; dat zijn bevingen waarvan de energie gedurende een periode van weken tot maanden vrij komt en daardoor onopgemerkt blijven. Ook moet de scan inzicht geven in de vorming van nieuwe breuklijnen. Daarnaast willen de onderzoekers ook zien welke gevolgen eerdere aardbevingen hebben gehad op de breuklijn.

“Dankzij laser scanning kunnen we zeer precieze 3D modellen van de breuklijn maken, beter dan mogelijk is met fotogrammetrie”, aldus onderzoeksleider Dr. Allen Gontz. “Onze onderzoekers willen de breuklijn met enige regelmaat in kaart gaan brengen met deze technologie, zodat we veranderingen veel beter kunnen volgen.”

M600 Pro

Voor het in de lucht krijgen van de lidar wordt gebruik gemaakt van een DJI M600 Pro. Dankzij het gebruik van het zogenaamde Geo-MMS systeem is er geen behoefte aan ground control points voor het ijken van het 3D model. “Traditionele surveytechnieken gaan altijd uit van ijkpunten op de grond. Dat is met dit systeem niet meer nodig”, aldus Dr. Lydia Bock van Geodetics.

Een DJI M600 voorzien van een lidar laserscanner. Foto: Lidar USA

(Bron: UST)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier