Dronedetector succesvol ingezet tijdens festival

Tijdens een groot festival dat onlangs in Nederland plaatsvond is met succes gebruik gemaakt van een systeem om ongewenste drones te detecteren. Gedurende het festival werden in een periode van een paar uur maar liefst vier drones waargenomen. Twee dronebestuurders konden worden getraceerd en moesten hun drone inleveren bij de politie.

Twee piloten betrapt

Het systeem in kwestie is afkomstig van Dedrone en maakt gebruik van meerdere optische, akoestische en RF detectoren om drones te signaleren. Het hart van het systeem wordt gevormd door DroneTracker-software die zowel de locatie van een waargenomen drone als de bestuurder ervan kan tonen op een kaart van de te beveiligen locatie. Ook geeft de software aan om wat voor drone het gaat.

Tijdens het festival werden in totaal vier verschillende drones gedetecteerd binnen een periode van drie uur. Na detectie werden politieagenten naar de locatie van de piloot op de grond gestuurd, met als gevolg dat twee bestuurders betrapt werden en hun drones moesten inleveren. Het ging daarbij om een drone van DJI en een drone van Yuneec. De andere twee dronebestuurders waren al verdwenen toen de politie aankwam op de doorgegeven locatie.

Het DroneTracker-dashboard van Dedrone

No-fly zone

Volgens Jasper Weijman van Dedrone-leverancier Bavak waren de betreffende dronebestuurders om meerdere redenen in overtreding. “Het betreffende gebied is een no-flyzone. Daar komt bij dat er niet boven een mensenmenigte gevlogen mag worden. Die piloten hebben geen idee van de potentiële risico’s. Het is goed om te zien dat organisatoren van evenementen dit soort technologie gebruiken om het luchtruim te beschermen tegen de gevaren van drones.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Dronedetector succesvol ingezet tijdens festival

 • 30 juli 2018 om 08:41
  Permalink

  en ondertussen werd er lustig op los gedeald met allerlei verboden en levensgevaarlijke chemische drugs, maar het festival was er natuurlijk ineens een stuk veiliger door geworden…

  Beantwoorden
 • 6 september 2018 om 12:01
  Permalink

  Niks van in de krant gelezen. Nep-nieuws om product te slijten… Net zo nep als al die apps die zgn. drones kunnen detecteren.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier