Pro

België heeft Europese primeur met testvlucht landbouwdrone

Onlangs is in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen een proefvlucht gemaakt met de DJI MG-1S landbouwdrone van DJI, die vanuit de lucht zeer gericht meststoffen of bestrijdingsmiddelen kan sproeien. De drone bevat daartoe een vloeistofreservoir met een inhoud van 10 liter. Doel is om te kijken of ziektes effectiever bestreden kunnen worden. Het is voor het eerst dat de drone in Europa getest wordt.

Precieze bestrijding

Het experiment werd op een geheime locatie uitgevoerd door Noordzee Drones. Voor de proef was een speciale ontheffing nodig, want de Belgische regelgeving voorziet nog niet in de toepassing van sproeidrones. Tijdens de test werd dan ook niet gesproeid met een werkzame stof, maar met gewoon water. De ervaringen met de drone worden doorgegeven aan het Directoraat-generaal Luchtvaart.

Volgens Koen Mertens van het Instituut Landbouwonderzoek is het doel van de proef om te kijken of drones ingezet kunnen worden om met minder middelen bepaalde ziektes te kunnen bestrijden, door op de juiste plaats de juiste dosis te verspreiden. Dat moet leiden tot milieuvriendelijkere vormen van landbouw.

DJI MG-1S

Voor het experiment werd gebruik gemaakt van de DJI MG-1S. Dat is een octocopter voorzien van een vloeistofreservoir en een aantal spuitmondjes. In China wordt de spuitdrone al gebruikt om rijstvelden op steile hellingen te besproeien. Het idee is uiteindelijk dat meerdere boeren gebruik kunnen maken van één drone, om de kosten te drukken.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier