Evenement

Droneshow voor het eerst in Nederland te zien

Op 10, 11 en 12 augustus zal er in Nederland voor het eerst een droneshow te zien zijn, waarbij er maar liefst 300 drones gelijktijdig de lucht ingaan. Uniek aan de show is dat deze in het normaal gesproken voor drones verboden luchtruim van Schiphol plaatsvindt, boven het IJ in Amsterdam. Met de hightech lichtshow wil de overheid Nederland op de kaart zetten als innovatief drone-land.

Unicum

De show is een initiatief van kunstenaarsduo Lonneke Gordijn en Ralph Nauta van Studio Drift. Eerder verzorgden zij een droneshow voor de kust van Miami. Het feit dat de voorstelling nu ook in Nederland is te zien is mogelijk geworden dankzij een samenwerking tussen de Gemeente Amsterdam, Intel, BMW, Rabobank, RAI en NDSM.

Volgens drone-ondernemer en mede-initiator Lucas van Oostrum is het een unicum dat er met drones gevlogen gaat worden in de regio Amsterdam. “Het is in de aanloop naar de Amsterdam Drone Week een unieke kans om Nederland internationaal als drone-land op de kaart te zetten. Partijen als Luchtverkeersleiding Nederland, Ministerie van I&M en Havenbedrijf Amsterdam verlenen volop medewerking. Ook de pas geïnstalleerde burgemeester van Amsterdam heeft al goedkeuring gegeven.”

Vliegend kunstwerk

De 300 drones zullen gezamenlijk het kunstwerk Franchise Freedom uitbeelden, dat doet denken aan de bewegingen van een zwerm vogels. Daartoe hebben Gordijn en Nauta jarenlang het gedrag van spreeuwenzwermen bestudeerd. De Intel Shooting Star drones die voor het kunstwerk gebruikt worden zullen dankzij speciaal ontwikkelde algoritmes zeer natuurlijk ogende vliegbewegingen maken. Doel is dat de toeschouwers de schoonheid van techniek gaan ervaren.

Volgens Van Oostrum is het zo goed als zeker dat de show doorgang kan vinden. “We wachten nog op definitief groen licht vanuit de Inspectie Leefomgeving en Transport, maar ik heb er vertrouwen in dat zij uiteindelijk toestemming zullen verlenen. Natuurlijk zijn we ook afhankelijk van het weer, bij teveel wind of regen kan er niet worden gevlogen.”

Amsterdam Noord

De dronezwerm kan het beste bekeken worden vanaf het terras van restaurant Pllek op de NDSM-werf in Amsterdam Noord, of vanaf de Haparandadam in the Houthavens. De unieke lichtshow begint om 21:30, rond zonsondergang.

(Coverfoto: James Harris)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Droneshow voor het eerst in Nederland te zien

  • Is al bekend of de show in Amsterdam zaterdagavond doorgaat, ivm de harde wind?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier