Verenigd Koninkrijk gaat roekeloze dronevliegers strenger aanpakken

Om aanvaringen met bemand luchtverkeer te voorkomen is in het Verenigd Koninkrijk voor drones een wettelijk vastgelegde maximale vlieghoogte van 120 meter ingevoerd. Ook is het vanaf nu strafbaar om met een drone binnen 1 kilometer vanaf de rand van een vliegveld te vliegen. Met de maatregelen wil men de veiligheid van het vliegverkeer waarborgen.

Drone Code

Volgens de Drone Code die al even geleden werd ingevoerd in het Verenigd Koninkrijk gold er weliswaar al een maximale vlieghoogte van 120 meter, en ook was het niet toegestaan om nabij vliegvelden te vliegen, maar er stonden nog geen wettelijk gedefinieerde sancties op het overtreden van die regels.

Een wet die op 30 juli 2018 actief werd brengt daar verandering in: dronevliegers die met hun drone een gevaar opleveren voor ander vliegverkeer kunnen een boete krijgen die kan oplopen tot 2.500 pond, eventueel aangevuld met een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar.

In de Drone Code staan ook andere richtlijnen waar dronevliegers zich aan moeten houden. Zo moet men minstens 50 meter afstand houden van mensen en vrijstaande huizen, en 150 meter afstand van mensenmenigten en bebouwde gebieden. Daarnaast moet de drone gedurende de vlucht altijd in het zicht blijven.

Hoe de politie de (nieuwe) regels denkt te gaan handhaven meldt de Britse luchtvaartautoriteit CAA niet.

Registratie en test

Op 30 november 2019 worden er naar verwachting aanvullende wetten ingevoerd. Zoals het er nu naar uitziet leiden die er toe dat alle drones boven de 250 gram geregistreerd moeten worden en dat recreatieve dronevliegers een examen moeten afleggen voordat ze met een drone mogen vliegen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Verenigd Koninkrijk gaat roekeloze dronevliegers strenger aanpakken

 • 31 juli 2018 om 16:36
  Permalink

  Die registratie plicht bestaat reeds enkele jaren in Belgie voor drones vanaf 1kg. Maar ik denk dat men de lat ook gaat verlagen naar 250gram (dat zal in de europese drone wet vermeld zijn denk ik)
  Het vliegen in Belgie tot 120m is ook verboden. Als je een klasse 2 brevet hebt dan mag je tot 45m een klasse 1 (A en B) brevet mag tot 99m (enkel met klasse 1 brevet mag je commerciele activiteiten uitvoeren)
  Een drone die minder dan 1 kg weegt mag men gebruiken tot 10m hoogte boven zijn eigen eigendom.
  Voor RC vliegvelden maakt men een uitzondering in belgie, maar ik denk dat men door de europese wetgeving er daar ook enkele restricties zullen volgen
  Zelf heb ik een klasse 2 brevet dit is ongeveer gelijk aan de ROC light in Nederland maar dan met het verschil dat ik geen commerciele activiteit mag uitvoeren.
  mvg
  Marnix

  Beantwoorden
  • 31 juli 2018 om 23:02
   Permalink

   Hopelijk verandert men niets aan de DGLV regelgeving (RC erkende terreinen). Deze velden staan officieel geregistreerd ook op vliegtuigkaarten en daar mag men tot 120m vliegen. Zo heb je tenminste ergens een plek waarje wel eens wat meer hoogte kan nemen. Neem ons dat nu niet af aub.
   Dat buiten deze terreinen wel strengere regels bestaan is begrijpelijk. Als iedereen nu eens de regels volgt dan zal het makkelijker zijn om de regels leefbaarder te maken.
   En ja dat je boven 10m een praktijkexamen moet doen zou ik niet erg vinden. Tenslotte ben je met een vliegtuig bezig met propellers.

   Beantwoorden
   • 3 augustus 2018 om 16:43
    Permalink

    Johan,
    Dat praktijk examen is niet gratis zoals alles in Belgie ik betaalde erre 170 euro excl BTW voor.

    Beantwoorden
  • 3 augustus 2018 om 17:06
   Permalink

   Marnix,
   als beginnend drone-piloot kan ik me volledig aansluiten bij Uw mening en de voorwaarden die hier in België gelden. Uitgezonderd met de 10 meter begrenzing voor recreatievluchten. Met de nieuwe Privacywetgeving, kan ik zelfs thuis niet opstijgen zonder de buren te storen, zowel op geluids- als op privacynormen. Op 10 m. hoogte kan ik ongewild de sleutel op zijn achterdeur zien zitten, bij wijze van spreken. Dus, overtreding. Bovendien is hij duivenliefhebber. Ik verwittig hem steeds als ik vlieg, en hij wederzijds als zijn duiven uitvliegen en als ze landen na een wedstrijd. Gelukkig komen wij zo overeen. Moest de wet eruitzien zoals alle buurlanden (120 m.) zou dit probleem toch voorbij zijn. Ik persoonlijk ben niet geneigd zo hoog te gaan vliegen want met minder (bvb 50m) is het voor mij al ideaal. Ik vlieg, uitgezonderd mijn kleinere drones beneden de 500 gr. met een Mavic Air. Zonder enig brevet maar wel met een cursus voor beginners achter de rug. Deels de algemene regels en praktijk.
   mvg
   Patrick

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier