Waterschap Rivierenland handhaaft sproeiverbod met drone

Als gevolg van de aanhoudende droogte geldt momenteel in diverse provincies in Nederland een sproeiverbod. Zo mogen boeren in de regio die beheerd wordt door waterschap Rivierenland alleen ’s nachts hun akkers beregenen: tussen 9 uur ’s ochtends en 6 uur ’s avonds mag er niet gesproeid worden. Om overtreders te betrappen zet het waterschap nu onder andere een drone in.

Watertekort

Het verbod op beregening overdag is ingesteld om te voorkomen dat er een watertekort ontstaat. “Door de aanhoudende droogte en hitte en het massale beregenen, wordt de vraag naar water nu groter dan het waterschap kan toevoeren. Door overdag niet te beregenen voorkomen we 30-50% waterverspilling door verdamping. Op deze manier wordt het beschikbare water zo efficiënt mogelijk gebruikt”, licht het waterschap toe.

Het niet naleven van het beregeningsverbod kan zelfs resulteren in een bekeuring, die varieert van 550 euro voor een particulier tot een hoger bedrag voor landbouwers. “Het ‘beregeningsverbod met oppervlaktewater’ betekent dat je overdag niet je tuin mag sproeien of agrarische grond mag beregenen met oppervlaktewater. Of het nu een kleine pomp is of een groot waterkanon, een overtreding kan leiden tot een boete.”

Handvol overtreders

Om overtreders te betrappen zet het waterschap controleurs in. Die maken onder andere gebruik van een drone. Volgens een woordvoerder van het waterschap zijn er al een handvol overtreders betrapt. Die krijgen in eerste instantie een waarschuwing; bij herhaaldelijke overtredingen volgt een boete.

(coverfoto: waterschap Rivierenland)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier