Nieuws

Minister ziet drone-gedragscode wel zitten

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur&Waterstaat) ziet wel brood in de gedragscode voor dronegebruik die momenteel op initiatief van Dronewatch wordt ontwikkeld door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) en de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV). Dit schrijft zij in de beantwoording van kamervragen van VVD-kamerlid Remco Dijkstra.

Drones boven natuurgebieden

Aanleiding voor de kamervragen was een recent krantenartikel over overlast door drones. Dijkstra vroeg de minister daarop hoe zij tegen de ontwikkeling van een gedragscode voor dronevliegers aankijkt. De minister geeft in haar reactie aan dat er vanuit de sector al sprake is van een initiatief op dit vlak, namelijk een gedragscode met betrekking tot het vliegen boven natuurgebieden. Het doel van die code is om verstoring van de natuur zoveel mogelijk te voorkomen.

Deze gedragscode wordt momenteel met medewerking van Dronewatch ontwikkeld door de KNVvL, in samenspraak met de OFGV. De OFGV trok een eenzijdig aangekondigd totaalverbod op drones boven grote delen van Flevoland in, nadat Dronewatch kritische vragen had gesteld over de haalbaarheid en wenselijkheid van zo’n verbod. In een gesprek dat daarop volgde deed Dronewatch de suggestie om in navolging van de watersportsector tot een vrijwillige gedragscode te komen.

Bredere verspreiding

De minister geeft aan dat ze de gedragscode zodra deze gereed is onder de aandacht gaat brengen van het Interprovinciaal Overleg. “De regels voor het veilig gebruik van drones en de regels omtrent de privacy zijn en blijven uiteraard van kracht, naast een gedragscode”, schrijft de minister verder in haar reactie.

Kamerlid Dijkstra laat via Twitter weten dat hij graag zou zien dat de gedragscode breder wordt getrokken dan alleen natuur, en dat deze ook door andere provincies wordt geadopteerd. Ook vraagt Dijkstra zich af hoe kopers van drones worden geïnformeerd over het bestaan van zo’n code.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Minister ziet drone-gedragscode wel zitten

 • Bij elke verkoop van een drone verplicht een informatieformulier meesturen?
  Ik stel dan voor dat er een website kan komen waarin je belooft deze code na te komen.

  Beantwoorden
  • Rob Brüning

   “Moeten beloven om een gedragscode na te komen zal alleen maar leiden tot teleurstellingen, want regelmatig blijkt dat er drone-vliegers zijn die zich van bestaande en reeds duidelijke regels niets wensen aan te trekken. Om de dronevliegerij aantrekkelijk te houden voor piloten die professioneel gebruik van drones moeten maken maar ook voor piloten, die in de hobby-sfeer met drones vliegen, moeten er duidelijke maar op werkelijkheidszin gestoelde drone-voorschriften komen, die ook regels bevatten onder welke gevlogen mag worden boven natuurgebieden. Voor hobby-piloten zijn dat vaak zeer aantrekkelijke gebieden om er mooie films te komen maken zonder de natuur ter plaatse te verstoren. Voor wie precies krijgt voorgeschoteld waar hij of zij zich aan moet houden zal ook het vliegen boven natuurgebieden geen problemen opleveren. Ikzelf behoor tot de categorie dronepiloten die goed weten hoe verstoring van een natuurgebied tijdens drone-vluchten kan worden voorkomen. Want moeilijk is dat echt niet! Het is vooral een kwestie van goede wil en het hebben van verantwoordelijkheidsgevoel en het gebruiken van nuchter verstand tijdens vluchten met drones in situaties waar geen “milieu-politie” een oogje in het zeil houdt.
   En voor wie doelbewust en op laakbare wijze de vliegregels gaat overtreden mag een flinke boete staan te wachten! Maar dus geen boete-dreiging voor de piloten die weten hoe zich aan de vliegregels te houden.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier