Onderzoek

VU-wetenschapper realiseert grootste intelligente dronezwerm tot nu toe

Samen met een team van Hongaarse wetenschapper is hoogleraar Artificial Intelligence aan de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU) Guszti Eiben er recentelijk in geslaagd om een zwerm van dertig drones autonoom in formatie te laten vliegen. Het bijzondere aan het experiment is dat de drones onderling met elkaar in contact staan en actief kunnen inspelen op hindernissen terwijl ze collectief naar hun doel vliegen.

Zwerm vogels

De onderzoeksgroep kreeg het in 2014 al voor elkaar om meerdere drones simultaan in formatie te laten vliegen. Opmerkelijk is dat de drones zelfstandig hun vlieggedrag hebben ontwikkeld, op basis van speciale natuur-gebaseerde algoritmen. Tijdens de vlucht hebben de drones onderling contact en ook kunnen de drones obstakels ontwijken. Het vlieggedrag van de zwerm lijkt nog het meest op dat van een zwerm vogels: die kunnen doelgericht een route volgen zonder elkaar ondertussen te raken.

De algoritmen zijn inmiddels dusdanig ver ontwikkeld dat de computer in theorie tot duizend drones gelijktijdig kan laten vliegen. Tijdens een recente praktijkproef werden er lang niet zoveel drones opgelaten, maar toch zijn de dertig drones die de wetenschappers lieten vliegen goed voor het wereldrecord autonoom vliegende drones. De drones haalden daarbij nooit eerder behaalde snelheden en toonden natuurlijk ogende vliegpatronen.

Onderling in contact

Het grote verschil met de bekende dronezwermen zoals Intel die bijvoorbeeld de lucht instuurt is dat de drones van deze onderzoeksgroep onderling met elkaar in contact staan en de posities op elkaar afstemmen. De drones van Intel zijn zich niet bewust van naburige drones en moeten centraal aangestuurd worden, waarbij de zwerm een van tevoren geprogrammeerd vliegplan afwerkt en waarbij geen afwijkingen mogelijk zijn.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier