Nieuws

‘Aanslag met bomdrones op president Venezuela mislukt’

De Venezolaanse president Nicolás Maduro is tijdens een militaire parade in hoofdstad Caracas volgens regeringsvertegenwoordigers het doelwit geworden van een aanslag met drones voorzien van explosieven. Twee drones vlogen op hem af terwijl hij een toespraak gaf en ontploften in de lucht. De president bleef ongedeerd, maar zeven militairen raakten gewond.

Twee explosies

De vermeende aanslag vond plaats tijdens een herdenkingsparade. Op beelden van het evenement is te zien hoe Maduro bezig is om een toespraak te houden, totdat er een explosie klinkt. De regeringsleider en zijn vrouw kijken geschrokken omhoog, waarna beveiligers het paar met kogelvrije matten afschermen. Een tweede explosie leidt vervolgens tot chaos onder de aanwezige militairen. Daarna wordt de live tv-registratie afgebroken.

Maduro en zijn vrouw bleven ongedeerd, maar zeven militairen raakten gewond. Ook is er veel schade aan gebouwen. Onduidelijk is nog wie er achter de aanslag zat. Volgens de president is de aanslag een gevolg van een ‘rechtse samenzwering’ vanuit buurland Colombia. Maduro verklaarde dat “een schild van liefde” hem heeft beschermd tegen de drone-aanval.

Soldiers in T-shirts

Enkele uren na de aanslag heeft de onbekende beweging ‘Soldiers in T-shirts’ de aanslag opgeeist. In een verklaring stelt de groep dat getracht is om twee drones voorzien van explosieven te laten ontploffen nabij de president, maar dat de drones vroegtijdig geraakt werden door geweervuur en daardoor hun doel misten. Onduidelijk is nog of deze beweging inderdaad achter de aanslag zit.

Volgens een anonieme verklaring van de brandweer zou er helemaal geen sprake geweest zijn van drones, maar van een ontploffende gastank in een van de gebouwen nabij de parade. Volgens een analist van de BBC is er nog veel onduidelijkheid over de vermeende aanslag en grijpt de regering alle kansen aan om politieke tegenstanders aan te pakken.

Treurige primeur

Als inderdaad blijkt dat er sprake was van drones voorzien van explosieven om de regeringsleider om het leven te brengen, dan is dat een treurige primeur. Tot op heden werden klein formaat drones weliswaar door strijders van IS al veelvuldig gebruikt op het slagveld, maar nog niet eerder werden drones ingezet om een aanslag te plegen tijdens een grootschalig politiek evenement.

Veiligheidsdiensten wereldwijd vrezen al langer de dag dat civiele drones ingezet gaan worden om aanslagen te plegen. De anti-drone industrie draait dan ook op volle toeren. Daarbij worden technieken ontwikkeld die variëren van drone-detectors tot en met systemen die drones op afstand onschadelijk moeten maken. Ongetwijfeld leiden de gebeurtenissen in Venezuela tot een flinke impuls in deze industrie en zal de maatschappelijke discussie over drones oplaaien.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier