Nieuws

Amateurbeelden tonen ontploffende drone Venezuela

Het lijkt erop dat de aanslag gisteren op de Venezolaanse president Maduro inderdaad is uitgevoerd met behulp van drones. Op nieuwe amateurbeelden is te zien hoe een flink formaat multirotor langzaam aan komt vliegen en ontploft. De beelden zouden gemaakt zijn tijdens de toespraak van de president in de hoofdstad Caracas. De president bleef ongedeerd, maar meerdere militairen raakten gewond.

Veel onduidelijkheid

Het incident vond plaats tijdens een militaire parade, waar de omstreden president Maduro via een live tv-registratie het volk toesprak over de staat van de economie. Tijdens de toespraak was een explosie te horen, waarna de president en zijn vrouw geschrokken omhoog kijken. Op andere beelden is te zien hoe bodyguards de president beschermen met kogelvrije matten en hem wegvoeren van het podium. Kort na het incident verklaarde de president een aanslag uitgevoerd door drones te hebben overleefd.

Aanvankelijk was er veel onduidelijkheid over het incident. Mede door een anonieme verklaring van de brandweer, die stelden dat een gasexplosie in een woning de oorzaak was van de consternatie, werd er getwijfeld aan de verklaring van de president. Critici stellen dat de president iedere mogelijkheid aangrijpt om harde maatregelen tegen de oppositie te legitimeren, en daar zou een vermeende aanslag zich prima voor lenen.

Ontploffende drone

Op nieuwe amateur-videobeelden die gemaakt zouden zijn tijdens de toespraak is echter duidelijk te zien dat een drone aan komt vliegen en ontploft. Het zou gaan om multirotor van het type DJI M600, uitgerust met 1 kg aan C4 explosieven. In totaal zouden er twee drones in de lucht ontploft zijn. De beelden werden verspreid door nieuwszender NTN24 Venezuela.

Volgens de Venezolaanse minister van buitenlandse zaken zijn er inmiddels zes verdachten opgepakt die betrokken zouden zijn bij de aanslag. Ook zijn diverse hotels in Caracas doorzocht op bewijsmateriaal.

Echtheid beelden

Natuurlijk kunnen er vraagtekens worden gezet bij de echtheid van de beelden. Een handig videobedrijf kan een dergelijke video prima vanuit het niets fabriceren, iets wat bewezen wordt door deze fake video van een botsing tussen een drone en een vliegtuig. De vraag is of de ware toedracht überhaupt achterhaald kan worden in een land waar de persvrijheid flink aan banden is gelegd.

Feit blijft dat aanslagen door middel van civiele drones niet ondenkbaar zijn, en dat het scenario dat zich in Caracas heeft afgespeeld wel degelijk op waarheid berust kan zijn. Hoe dan ook zal president Maduro volgens diverse analisten het incident aangrijpen om zijn controle over politieke tegenstanders verder uit te breiden en nog hardere veiligheidsmaatregelen in te voeren.

Mogelijke tegenmaatregelen

De vraag die veel regeringsleiders en veiligheidsdiensten zich ongetwijfeld opnieuw gaan stellen is wat er gedaan kan worden tegen civiele drones die bewapend worden met explosieven. Op sociale media wordt het incident inmiddels door verschillende counter UAS (CUAS)-bedrijven aangegrepen om volop anti-drone producten en diensten aan te prijzen. Denk daarbij aan drone detectiesystemen, drone jammers, of zelfs drones uitgerust met vangnetten. De Nederlandse politie experimenteerde enige tijd zelfs met speciaal getrainde roofvogels, maar die experimenten zijn inmiddels gestaakt.

Eerder landde tijdens een EU-top een cameradrone voor de voeten van bondskanselier Angela Merkel. Dat was echter geen aanslag, maar het gevolg van een ongelukkige landing. In Frankrijk werden een paar jaar geleden flink wat drones boven kerncentrales waargenomen. Bij een incident in Japan landde een drone voorzien van radioactief materiaal op het dak van een regeringsgebouw in de hoofdstad Tokyo. Verder maken IS-strijders volop gebruik van civiele drones om projectielen te laten vallen op hun tegenstanders.

Update (9-8-2018)
Volgens onderzoekscollectief Bellingcat blijkt uit een analyse van alle beschikbare beelden inderdaad dat de aanslag werd geplaagd met drones van het type DJI M600. Mogelijk is er gebruik gemaakt van drone jammers om de besturing van de drones over te nemen. Dat zou verklaren waarom de drones hoog in de lucht explodeerden en waarom één van de drones tot ontploffing kwam in/bij een appartement. 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Amateurbeelden tonen ontploffende drone Venezuela

 • Marnix Verschraegen

  ALs het zeker gaat over een DJI M600 is het wel zeer dure drone voor het uitvoeren van een aanslag
  Ik geloof het nog altijd niet.
  Overal in de wereld gaat men dit voorval gebruiken om de restricties te verzwaren
  mvg
  Marnix

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier