Nieuws

ILT geeft groen licht voor droneshow Amsterdam

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft een ontheffing afgegeven voor een show met een paar honderd drones boven het IJ in Amsterdam. Als het weer een beetje meewerkt dan kunnen toeschouwers het hightech spektakel komend weekend vanaf de NDSM-werf gadeslaan. Het is voor het eerst dat in Nederland een dronezwerm te zien is.

CTR Schiphol

Volgens mede-initiatiefnemer Lucas van Oostrum is het uniek dat de show in Nederland vertoond wordt. Niet alleen zullen de drones in de CTR van Schiphol vliegen, ook wordt er buiten de daglichtperiode gevlogen. Beide factoren zorgen er volgens de huidige regelgeving voor dat drone-operaties dan normaal gesproken niet mogelijk zijn.

“Dit evenement is een perfecte aanloop naar de High Level Meeting over drones die in november in Nederland plaatsvindt. Hiermee wordt aangetoond dat een Europees land zoals Nederland deze mooie technologie op een veilige manier aan het publiek kan demonstreren”, aldus Van Oostrum.

300 drones

Tijdens de lichtshow zullen 300 lichtgevende Shooting Star drones van Intel een vliegend kunstwerk uitbeelden, Franchise Freedom. De choreografie is afkomstig van kunstenaarsduo Lonneke Gordijn en Ralph Nauta van Studio Drift. Het is voor het eerst dat er in Nederland een dronezwerm zal vliegen, centraal aangestuurd door één computer. Meerdere instanties hebben hun medewerking verleend aan het evenement, waaronder Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en nu dus ook de ILT.

Als het weer meewerkt dan zal de droneshow op 10, 11 en 12 augustus te zien zijn. De show kan het beste bekeken worden vanaf het terras van restaurant Pllek in Amsterdam Noord, of vanaf de Haparandadam in the Houthavens. De show begint rond zonsondergang en duurt een paar minuten.

Reacties

De aankondiging van de show deed bij een aantal full ROC drone-operators de wenkbrauwen fronsen. Lange tijd was het zo goed als onmogelijk om met drones te vliegen in de CTR van Schiphol. Sommige professionele dronevliegers die veel tijd en geld hebben geïnvesteerd in opleidingen en apparatuur vinden het vreemd dat er nu ineens wél in de CTR gevlogen kan worden, buiten de daglichtperiode en met een paar honderd drones tegelijk nog wel.

Naast kritische opmerkingen zijn er ook veel enthousiaste reacties te horen in de drone-community. Veel partijen zien dit als een belangrijke doorbraak als het gaat om het verruimen van de regelgeving en een opening naar meer mogelijkheden voor andere dronevliegers. Ook is het goed dat het publiek deze mooie kant van drones te zien krijgen, menen sommige professionals.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “ILT geeft groen licht voor droneshow Amsterdam

  • Als het nou een echte Intel show was geweest , zou ik zeker heengaan om te kijken .
    Maar om 5 minuten naar verlichte drones te kijken die spreeuwenzwermen nabootsen wat als zogenaamde “kunst” wordt bestempeld (en waarschijnlijk gesubsidieerd) is het toch niet waard om 2 uur in de auto te zitten . Gemiste kans . . .

    Beantwoorden
  • Enig idee of het vanavond doorgaat? Er komten regenbuien en zware windstoten. Ik kan niets on line vinden

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier