Productnieuws

Nieuwe travel drone Mantis Q van Yuneec reageert op stemcommando’s

Vooruitlopend op de uitgestelde productlancering van DJI (nieuwe datum: 23 augustus) komt dronefabrikant Yuneec alvast met een nieuwe compacte travel drone op de markt, de Mantis Q. De drone is voorzien van een elektronisch gestabiliseerde camera en kan middels stemcommando’s bediend worden. De vliegtijd bedraagt volgens Yuneec ruim 30 minuten.

Makkelijk mee te nemen

Meer en meer verlangen consumenten van hun drone dat deze klein en makkelijk mee te nemen is. Yuneec onderkende die ontwikkeling twee jaar geleden al met de lancering van de Breeze 4K. Daar komt nu dus de Mantis Q bij, een compacte drone die net als de Breeze vooral bedoeld is voor reislustige dronevliegers. Groot verschil ten opzichte van de Breeze is dat de Mantis Q opvouwbaar is, net zoals de Mavic-serie drones van DJI.

Volgens Yuneec is de Mantis Q de eerste drone met spraakbesturing: zo zorgt het commando ’take off’ ervoor dat de drone opstijgt. (Ons is niet duidelijk in hoeverre de drone ook op afstand met je stem te bedienen is.) Ook is de drone voorzien van beeldherkenning. De drone is door zijn lage gewicht (minder dan 500 gram) en omvang (168 x 96 x 58) makkelijk mee te nemen. Naast GPS is de drone voorzien van sensoren voor indoor positiebepaling. Er is echter geen sprake van obstakeldetectie.

Camera en vliegfuncties

De camera kan foto’s maken in een resolutie van 12 megapixels en filmen in 4K resolutie, maar daar moet bij aangetekend worden dat de elektronische beeldstabilisatie (EIS) alleen werkt als er in 1080p HD gefilmd wordt. Er is dus geen sprake van een mechanische gimbal, doorgaans het meest fragiele onderdeel van een cameradrone. De camera kan wel 90º naar beneden gedraaid worden. De meegeleverde controller heeft een bereik van zo’n 800 meter. Via de app kunnen foto’s en filmpjes direct gedeeld worden via sociale media.

Het kloppende hart van de drone wordt gevormd door de open source PX4 flight controller, met verschillende vliegmodi. Naast de van Yuneec bekende Yourney-modus kent de drone ook vliegfuncties als Point of Interest en het automatisch volgen van bewegende personen op basis van Visual Tracking. De drone biedt uiteraard ook Return home. In de sportstand heeft de drone een topsnelheid van maar liefst 72 km/uur. Bij rustig vliegen zou de vliegtijd maximaal 33 minuten bedragen.

Prijs en beschikbaarheid

De basisuitvoering van de Mantis Q – met één accu en controller – kost 499,- euro. Het uitgebreidere Mantis Q X-pack bevat drie accu’s, een travelbag en twee setjes reservepropellers. Deze set kost 599,- euro. De drone is op het moment van schrijven nog niet leverbaar, maar kan bij diverse webwinkels al wel gereserveerd worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Nieuwe travel drone Mantis Q van Yuneec reageert op stemcommando’s

  • Beru Roniki

    Hopelijk lopen er niet teveel grapjassen in de buurt…

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier