Onderzoek

Dronevliegen à la Superman dankzij Zwitserse uitvinding

Wie heeft er nou niet van gedroomd om ooit te kunnen vliegen zoals Superman, en met gestrekte armen over een landschap te scheren? Een Zwitsers onderzoeksteam heeft een draagbare drone-controller ontwikkeld die je op een dag een soortgelijke beleving moet geven. De drager van de jas bestuurt de drone met lichaamsbewegingen en krijgt het beeld live via een videobril te zien.

Focussen op een taak

De controller werd ontwikkeld door een team van wetenschappers verbonden aan de Ecole Polytechnique Federal de Lausanne. “Het doel is om een besturing voor drones te ontwikkelen die intuïtiever werkt dat traditionele controllers. Door een drone met je lichaam te besturen krijg je het gevoel zelf te vliegen”, licht onderzoekster Jenifer Miehlbradt toe.

Uiteindelijk moet de nieuwe controller ervoor zorgen dat degene die een drone bedient zich beter kan focussen op het uitvoeren van een specifieke taak en minder bezig hoeft te zijn met het vliegen zelf. Het team denkt daarbij aan gebruik door hulpverleners en landbouwers, maar ook filmmakers zouden gebaat zijn bij het systeem.

Jas met sensoren

Het prototype van de Superman-controller bestaat uit een jas waarin verschillende sensoren zijn verwerkt. Die zetten bewegingen van de torso om in stuursignalen voor de drone. Daarmee kan onder andere de vlieghoogte en draaiing geregeld worden. Voor het aanpassen van de snelheid en het landen en opstijgen heeft het team een speciale handschoen ontwikkeld, eveneens voorzien van sensoren.

Het beeld uit de camera wordt middels een rechtstreekse videoverbinding getoond in een VR-bril. “Uiteindelijk moet je daardoor kunnen rondkijken als een roofvogel die op zoek is naar een prooi. Ondertussen kun je je handen en vingers gebruiken voor het uitvoeren van specifieke taken.”

Prototype

Het huidige prototype is nog niet heel erg uitontwikkeld. Zo moet een tweede operator nu nog de snelheid van de drone regelen. Ook kan de drone nog niet heel precies bestuurd worden, alhoewel uit testen blijkt dat het lichaam wel heel subtiele stuurcommando’s kan geven.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier