Epson lanceert nieuwe smart glasses voor dronepiloten

Door middel van direct oogcontact je drone in de gaten houden en tegelijkertijd het display op de controller aflezen: eigenlijk kan dat helemaal niet, maar we doen het met z’n allen toch. Maar voor de veiligheid zou het beter zijn als je de displayinformatie gewoon in je blikveld zou kunnen zien. De nieuwe Moverio BT-35E Smart Glasses van Epson biedt uitkomst.

Virtueel scherm

Feitelijk is de Moverio BT-35E Smart Glasses een augmented reality-videobril, die een virtueel scherm projecteert bovenop de wereld die je met je blote ogen waarneemt. Op dat scherm kunnen allerlei soorten gegevens weergegeven worden, maar in het geval van dronepiloten moet je dan denken aan de informatie die je normaal gesproken op het display op de controller te zien krijgt.

Dat heeft als voordeel dat de drager van de bril niet meer weg hoeft te kijken van de drone om de vluchtparameters of het camerabeeld te checken. Daardoor kun je tijdens de vluchtuitvoering continu blijven voldoen aan het VLOS-criterium dat in principe voor alle dronepiloten geldt: de wet stelt nu eenmaal dat de drone gedurende de gehele vlucht in het zicht moet blijven, en dankzij deze videobril is dat geen probleem meer.

Screen mirroring

De nieuwe Moverio BT-35E Smart Glasses onderscheidt zich door het feit dat de bril voorzien is van twee HD 720p oled-schermen, en dus in principe stereoscopisch beeld kan weergeven (maar dat is voor dronevliegers wat minder relevant). Dankzij de HDMI en USB type-C-ingangen kan de bril direct worden aangesloten op controllers die beschikken over één van deze interfaces. Dankzij screen mirroring zie je dan precies hetzelfde als wat je normaal gesproken op het scherm ziet. En, niet onbelangrijk voor professionele gebruikers: de bril doet meteen ook dienst als veiligheidsbril.

De Moverio BT-35E kost € 775,- en is binnenkort leverbaar in Nederland en België.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier