Preview

DJI hint op dollyzoom en hyperlapse-effect in nieuwe Bigger Picture-video

Dronemaker DJI heeft een nieuwe previewvideo online geplaatst, met betrekking tot de Bigger Picture-productlancering die op 23 augustus plaats gaat vinden. In de teaser zijn beelden verwerkt met het zogenaamde dolly zoom-effect. Ook zijn er een paar hyperlapse-fragmenten verwerkt in de video.

Dolly zoom

De teaservideo begint met een paar prachtige droneopnamen, ondersteund door een voice-over die fijntjes memoreert dat DJI inmiddels al ruim tien jaar lang bestaat. Halverwege de video schakelt de stem over op hetgeen er komen gaat, en dan zijn er beelden te zien die mogelijk duiden op nieuwe videofuncties.

Ten eerste is er rond 0:20 een overduidelijk dolly zoom-effect te zien. Hierbij maakt de camera een achterwaartse beweging terwijl er tegelijkertijd ingezoomd wordt op het onderwerp. Het resultaat is een vervreemdende perspectiefverandering, die onder andere door Alfred Hitchcock werd gebruikt in de film Vertigo. Daarom wordt dit effect ook wel Vertigoshot genoemd.

Hyperlapse

Verderop in de video (vanaf 0:22) zijn er verschillende hyperlapse-opnamen te zien. Hierbij legt de drone langzaam vliegend een traject af terwijl er met behulp van intervalfotografie om de paar seconde opnamen gemaakt worden. Eenmaal omgezet in een videobestand geeft dat vooral bij voorbijdrijvende wolkenvelden  en menselijke activiteiten op de grond een spectaculair effect.

Het feit dat beide effecten in de video te zien zijn doet ons vermoeden dat de aan te kondigen drone(s) nieuwe vliegprogramma’s biedt waarmee deze effecten binnen handbereik komen van gewone gebruikers. Weliswaar zijn visuele trucs als dolly zoom en hyperlapse ook met de huidige drones te realiseren, maar vergen wel enige handigheid en ervaring met postproductie.

Waar denk jij dat DJI mee op de proppen komt? Laat het ons weten in de comments!

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “DJI hint op dollyzoom en hyperlapse-effect in nieuwe Bigger Picture-video

  • De laatste zin “It’s about time” is ook wel duidelijk. Kan je letterlijk opvatten.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier