Pro

Amerikaanse startup zet drone in om gevels te reinigen

Als het aan de Amerikaanse startup Lucid, Inc. ligt, hoeven schoonmaakbedrijven in de toekomst geen steigers of hoogwerkers meer in te zetten om gevels van huizen te reinigen. De oprichters van het bedrijf zetten namelijk een drone in om hooggelegen delen van gevels te reinigen. De drone sproeit een reinigingsmiddel dat vanaf de grond wordt aangevoerd.

Lage drukspuit

Het trio achter Lucid, Inc. kreeg het idee voor hun schoonmaakdrone nadat ze schoonmakers bezig zagen om hoge wolkenkrabbers te reinigen. Ze dachten dat het schoonmaken van hoge gebouwen anders moest kunnen en begonnen hun ideeën verder uit te werken. Uiteindelijk ontwikkelden ze een oplossing op basis van een flinke multirotor en een schoonmaakmiddel dat onder lage druk op de te reinigen gevel gesproeid wordt.

Het voordeel van een lage drukspuit is dat niet alleen schade door de spuitstraal wordt voorkomen, ook is het met een drone makkelijker navigeren als er geen vloeistof met een hoge druk gespoten hoeft te worden. Volgens de ondernemers is de vloeistof biologisch afbreekbaar en vormt dus geen risico voor het milieu.

Niet al te hoog

Inmiddels heeft de startup al flink wat huiseigenaren weten te interesseren voor hun diensten, en ook bedrijven hebben interesse getoond in wat Lucid Drone Assisted Exterior Cleaning noemt. Een beperking is nog wel dat de vloeistof vanaf de grond aangevoerd moet worden. Al te hoog kan de drone dus niet vliegen, want dan wordt de slang met daarin het schoonmaakmiddel te zwaar.

Een alternatief zou zijn om de drone uit te rusten met een reservoir met daarin het schoonmaakmiddel. Dan praat je echter meteen over flink grotere drones, van het formaat landbouwdrone. De vraag is of dat nog een praktische en veilige oplossing is in de nabijheid van woningen. Over veiligheid gesproken: de drone is voorzien van een bumper, mocht deze per ongeluk toch in aanraking komen met het te besproeien gebouw.

(via DroneDJ.com)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Amerikaanse startup zet drone in om gevels te reinigen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier