Incident

FAA stelt onderzoek in naar dronevideo van passerende helikopter

In de VS is ophef ontstaan over een video waarin te zien is hoe een drone rakelings onderlangs gepasseerd wordt door een helikopter. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft een onderzoek ingesteld naar de authenticiteit van de video. Volgens de maker van de video vloog hij op het moment van het voorval onder de maximaal toegestane vlieghoogte voor drones.

Voorrang verlenen

Stel, je vliegt als recreatief dronevlieger op een hoogte van 120 meter, de maximaal toegestane vlieghoogte voor drones, en het komt tot een aanvaring met een laagvliegend sportvliegtuigje of helikopter. Wie zit er dan fout? In principe de dronepiloot, want die moet volgens de wet voorrang verlenen aan al het andere luchtverkeer. Maar wat nu als je dat andere luchtverkeer niet goed aan zag komen, of geen tijd had om uit te wijken?

Deze discussie is in de VS volop opgelaaid naar aanleiding van onderstaande video. Volgens de dronepiloot was hij met zijn Mavic Pro Platinum voor de kust van Hollywood Beach in Florida aan het vliegen toen er op zijn scherm ineens een helikopter opdook. In de video is te zien hoe de helikopter rakelings onder de drone langsvliegt, waarna de drone een draai van 180º maakt en je nog net kunt zien hoe de helikopter weer verdwijnt.

Een interessant gegeven is dat de dronepiloot beweert dat hij op het moment van het voorval onder de maximaal toegestane vlieghoogte van 400 voet (ca 120 meter) vloog. Dat wordt visueel gestaafd door het feit dat de daken van nabijgelegen hotelcomplexen nog boven de horizon uitsteken. Ergo: hem zou niets te verwijten zijn, want de drone vloog immers niet hoger dan toegestaan.

Kritische vragen

Toch zal de dronepiloot toch wat kritische vragen tegemoet kunnen zien, als blijkt dat de video echt is. Ten eerste lijkt het erop dat hij met zijn drone nog net in het gecontroleerde luchtruim rondom Fort Lauderdale Airport vloog. Ten tweede had hij waarschijnlijk geen direct visueel contact met de drone (VLOS), omdat deze naar eigen zeggen een paar honderd meter van de opstijglocatie verwijderd was. Dan wordt het inderdaad moeilijk om tijdig ander vliegverkeer op te merken en uit te wijken.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier