Productnieuws

Mavic 2 van DJI: kiezen tussen zoomlens en Hasselblad-camera

Tijdens een evenement dat eigenlijk een paar weken geleden al had moeten plaatsvinden heeft DJI vandaag zoals verwacht de Mavic 2 aangekondigd. De nieuwe drone komt in twee varianten: de Mavic 2 Zoom met een optische zoomfunctie en de Mavic 2 Pro, met een lichtgevoelige 1” sensor die ontwikkeld is in samenwerking met Hasselblad. Beide varianten van de Mavic 2 zijn per direct te bestellen via de website van DJI.

Geen verrassing

Dat DJI met de Mavic 2 ging komen komt niet bepaald als een verrassing. Een Brits warenhuis verspreidde onlangs per ongeluk namelijk een catalogus waar de nieuwe modellen van DJI in afgedrukt waren. Oorspronkelijk zou de Mavic 2 in juli aangekondigd worden, maar vanwege een nog onbekende reden moest DJI het event een paar weken naar achteren verschuiven.

Maar ook voordat de catalogus de komst van de Mavic 2 bevestigde was het al wel duidelijk dat DJI met een nieuwe Mavic op de proppen zou gaan komen. De oorspronkelijke Mavic Pro werd immers alweer ruim twee jaar geleden aangekondigd en is daarmee de oudste consumentendrone in het aanbod van DJI. Gezien de immense populariteit van het Mavic Pro-platform lag een opvolger dan ook zeer voor de hand.

Uiterlijk en camera

Qua form factor blijft DJI met de Mavic 2 bij het inmiddels zeer beproefde ontwerp van de Mavic Pro. De drone is ongeveer net zo groot en ziet er op het eerste gezicht ook min of meer hetzelfde uit. De drone is wel flink wat zwaarder geworden: 905 gram, tegenover 735 gram van de Mavic Pro. Maar onder de motorkap is uiteraard het nodige veranderd. Zo heeft DJI obstakeldetectie rondom toegevoegd, en is de vliegtijd nog iets langer geworden, namelijk 31 minuten. Net als de Mavic Pro Platinum beschikt de Mavic 2 over low noise-propellers.

De grootste verandering zit hem in het camerasysteem. Sterker nog: de Mavic 2 komt in twee varianten op de markt, dus je zult als koper een lastige afweging moeten maken, die neerkomt op de vraag wat belangrijker voor je is: beeldkwaliteit, of de mogelijkheid om optisch te zoomen. De Mavic 2 Pro beschikt net als grote broer Phantom 4 Pro over een 1” sensor en een regelbaar diafragma, en de Mavic 2 Zoom heeft een kleinere sensor, maar dan uitgerust met een zoomlens. Wil je later toch van camera wisselen? Dat kan, maar alleen via een service center.

Beide drones bieden de nieuwere H.265 codec voor een efficiëntere compressie van videobeelden, en net als de Mavic Air heeft de Mavic 2 nu een intern geheugen van 8 GB: ideaal als je een keer vergeet om een microSD-kaartje te plaatsen voordat je opstijgt. De maximale framerate is 30 fps in 4K en 60 fps in 2,7K/1080p HD. De controller is qua uiterlijk weinig veranderd, alleen kunnen nu net als bij de controller van de Mavic Air de sticks losgeschroefd worden.

360º obstacle avoidance

Een belangrijke toevoeging is de 360º obstacle avoidance. Zoals de term al aangeeft is de Mavic 2 is de eerste drone die in alle vliegrichtingen voorzien is van obstakeldetectie. Dat bevordert niet alleen de vliegveiligheid als de piloot aan de knoppen zit, ook tijdens automatische vliegprogramma’s (denk aan waypoint vliegen of ActiveTrack) zal de drone in principe nergens tegenaan vliegen.

De obstakeldetectie rondom is te danken aan het feit dat er nog meer vision sensoren zijn geplaatst in de body van de drone, zodat de Mavic 2 een nog beter beeld heeft van de omgeving. Natuurlijk kun je niet 100% vertrouwen op de feature, en dien je er zelf altijd voor te zorgen dat je uit de buurt blijft van hindernissen, maar als het gaat om een extra vangnet is dit een zeer welkome toevoeging.

Nieuw is dat de drone ook een infraroodsensor bovenop heeft zitten: handig om te voorkomen dat je tijdens het opstijgen ergens tegenaan vliegt. Tot nu toe was alleen de Inspire 2 ook voorzien van zo’n sensor aan de bovenkant. Zeker indoor is zo’n sensor een welkome toevoeging, om te voorkomen dat je tegen een plafond aanvliegt.

Videoverbinding en vliegprestaties

Er is meer nieuws als het gaat om de specificaties. Ten eerste heeft de live videoverbinding dankzij OcuSync 2.0 nu een resolutie van 1080p HD (dit was 720p). Verder is het bereik toegenomen, in sommige landen tot wel 8 km. In landen als Nederland en België is het bereik minder groot vanwege de wat strengere CE-normering.

De topsnelheid van de Mavic 2 is 72 km/uur, iets sneller dus dan de Mavic Pro. De maximale vliegtijd is ongeveer 31 minuten. Net zoals de Mavic Air beschikt de Mavic 2 nu ook over Advanced Pilot Assistance Systems (APAS). Daardoor moet het nog eenvoudiger worden om de drone langs een lastig traject te sturen, bijvoorbeeld een route tussen de bomen.

Mavic 2 Pro

Zoals gezegd komt de Mavic 2 in twee uitvoeringen op de markt. Om te beginnen met de Mavic 2 Pro. Hier is iets bijzonders mee aan de hand. het is namelijk de eerste consumentendrone die is uitgerust met beeldtechnologie van het Zweedse camerabedrijf Hasselblad, dat vorig jaar door DJI werd overgenomen. Dat heeft geleid tot een extreem lichtgevoelige sensor, waardoor de Mavic 2 Pro met name in situaties met weinig licht tot zijn recht komt. Denk aan indoor opnamen en opnamen tijdens de schemering.

Een andere feature waar professionele videomakers enthousiast van zullen worden is de kleurdiepte van 10 bits. Daarmee worden kleurschakeringen veel natuurgetrouwer vastgelegd. De extra kleurdiepte geeft ook meer mogelijkheden tijdens het nabewerken van de beelden: er is eenvoudigweg meer beeldinformatie om mee te werken. Verder is het regelbare diafragma ideaal voor videomakers die controle willen houden over de sluitertijd. De fotoresolutie is 20 megapixels.

De grotere sensor heeft echter wel een nadeel. Er is in de cameramodule namelijk geen ruimte meer voor een zoomlens. Je zult het als je voor de Mavic 2 Pro kiest dus moeten doen met een vaste brandpuntsafstand, net zoals bij voorganger Mavic Pro. Geen onoverkomelijk probleem, maar nu dat er ook een Mavic is waarmee je kunt zoomen, is de keuze misschien wel lastiger dan gedacht.

Mavic 2 Zoom

De Mavic 2 Zoom (review) is het meest vernieuwend wat ons betreft. Want optisch kunnen inzoomen met een consumentendrone, dat is echt een noviteit waarmee DJI weer een voorsprong neemt op de concurrentie. Eindelijk kun je shots maken waarbij je wat dichter op de actie zit dan met een groothoeklens mogelijk is. Nu is het zoombereik niet heel erg groot – slechts 2x optische zoom, 24-48mm equivalent – maar in de praktijk zal dit toch een wereld van verschil gaan maken.

Voor wie nog wat meer zoombereik wil hebben is er de optie om ook nog digitaal in te zoomen. Daardoor krijgt de camera effectief een 98mm telefoto lens, maar dat werkt alleen als je filmt in 1080p HD resolutie. In tegenstelling tot de Mavic 2 Pro is het diafragma van de Mavic 2 Zoom niet instelbaar. De fotoresolutie is 12 megapixels.

Dankzij de 2x optische zoom kun je mensen en gebouwen groter in beeld krijgen, zonder dat je al te dichtbij hoeft te vliegen. Ook kun je voor het eerst spelen met perspectief tijdens het maken van landschapsopnamen. Het feit dat de Mavic 2 Zoom beschikt over een zoomlens maakt ook een creatieve nieuw filmfunctie mogelijk, namelijk het Vertigo- of dollyzoomeffect. Het nadeel is dat de sensor wat kleiner is, namelijk 1/2.3”. Daardoor is het dynamisch bereik en de lichtgevoeligheid minder dan de camera van de 2 Pro.

Hyperlapse

Eén van de creatieve nieuwe functies voor beeldmakers die DJI heeft toegevoegd aan de Mavic 2 is de mogelijkheid om met één druk op de knop hyperlapse-opnamen te maken. Dat zijn timelapses waarbij ondertussen de camera beweegt. Alhoewel je deze techniek ook met bestaande DJI drones kunt verwezenlijken (tutorial hierover volgt later), maakt de nieuwe functie het maken van hyperlapses weer een stuk laagdrempeliger.

Je moet wel geduld hebben als je met deze techniek in de weer gaat. Voor een hyperlapse van een paar seconden moet je toch al gauw denken aan een opnameduur van zo’n 10-15 minuten. Ook moet het niet te hard waaien. Verder vergt het bepalen van de vliegroute enige oefening. Het effect is vooral mooi bij voorbijdrijvende wolkenpartijen. Via de DJI Go-app kun je verschillende hyperlapse-trajecten instellen, waaronder Circle, Course Lock, Waypoint of Free.

Dollyzoom

Een andere nieuwe functie die het hart van filmmakers sneller zal doen kloppen is de dollyzoom-functie, ook wel Vertigoshot genoemd. Hierbij beweegt de camera naar achteren terwijl er langzaam ingezoomd wordt. Het effect is een vervreemdende perspectiefverandering, waarbij de achtergrond sneller verandert dan de voorgrond.

Het spreekt voor zich dat deze functie is voorbehouden aan de Mavic 2 Zoom. Als de functie geactiveerd wordt, dan zorgt de drone zelf voor een constante vliegbeweging terwijl de camera inzoomt. (Het effect is met digitaal zoomen overigens wel na te bootsen met eerdere DJI drones, hierover plaatsen we binnenkort een tutorial).

Lastig kiezen

We kunnen ons voorstellen dat er best veel gebruikers van de Mavic Pro zijn die overwegen om een Mavic 2 aan te gaan schaffen. Ook veel Phantom 4 Pro-bezitters zullen ongetwijfeld met argusogen kijken naar de Mavic 2 Pro met 1” sensor, aangezien deze drone een betere beeldkwaliteit combineert met een veel kleinere form factor en meer creatieve mogelijkheden.

Maar natuurlijk is het optisch kunnen inzoomen van de Mavic 2 Zoom ook niet te versmaden. Het zal daarom een heel lastige keuze gaan worden: ga je voor de betere beeldkwaliteit, of wil je toch de mogelijkheid hebben om eindelijk te kunnen inzoomen zonder dat je daar een dure Inspire voor hoeft te kopen? Wij gokken dat de Mavic 2 Zoom toch het meest populaire model gaat worden, en het zal ons niet verbazen dat er ook mensen zijn die gewoon beide drones gaan bestellen.

Zoals aangegeven is het niet mogelijk om zelf de camera/gimbalmodule te verwisselen. Wel komt er de optie om dat via een DJI service center te laten doen. Op die manier kun je dus toch een Mavic 2 Zoom veranderen in een Mavic 2 Pro (en omgekeerd), mocht je dat nog willen. Aan die dienst zijn wel kosten verbonden. En mocht je nog accu’s van een Mavic Pro hebben liggen: die zijn helaas niet compatible met de Mavic 2.

Prijs en beschikbaarheid

De Mavic 2-serie drones zijn per direct te bestellen via de website van DJI. De Mavic 2 Pro kost € 1.449,-. De verkoopprijs van de Mavic 2 Zoom bedraagt € 1.249,-. Voor beide versies is een optionele Fly More Kit beschikbaar, voor € 319,- extra. Dan krijg je er een draagtas, een charging hub, een auto-adapter, twee extra accu’s en twee setjes reservepropellers bij.

Specificaties vergelijken

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Mavic 2 van DJI: kiezen tussen zoomlens en Hasselblad-camera

 • OcuSync kon al op 1080p30fps.
  Dit moet je alleen manueel aanzetten in de go app.
  Standaard staat hij op 720p.

  Verder mooi apparaat. Maar als Mavic pro bezitter loop ik niet nog echt warm om hem te vervangen.
  En enige wat ik echt interessant vind is de toevoeging van een diafragma. Dat is tot nu toe altijd een gemis geweest.

  Beantwoorden
 • Overigens wel suf dat hij met 5 gram teveel in de tweede categorie gaat vallen van de nieuwe Europese wetgeving

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier