InterviewVideo

Kijken: prijswinnende dronevideo van Madeira

Dat Madeira (Portugal) een prachtig eiland is dat wisten we al van eerdere dronevideo’s die uitgelicht werden op Dronewatch. Maar dat het altijd nog mooier gefilmd kan worden bewijst de zeventienjarige Zilver Schmitz uit Apeldoorn. Zijn reisvideo Moments of Madeira viel onlangs zelfs in de prijzen. Bekijk hieronder de video en lees het interview dat we met Zilver hadden.

Hoe ben je begonnen met het maken van (drone)video’s? Hoe heb je de benodigde skills aangeleerd? Welke apparatuur en software gebruik je momenteel?

“Ik begon toen ik 12 was op de middelbare school met het vak Kunst & Media. Hier leerde ik de basics van het video editen. Ik vond dit zo leuk dat ik mijn eerste GoPro Hero 3 aanschafte. 4 camera’s, 2 GoPro’s, een drone en 5 jaar later won ik met mijn reisvideo Moments of Madeira een geldprijs op de website Airvuz.

Ik gebruik een DJI Mavic Pro voor alle aerials. De normale shots maak ik met een Panasonic GH5 in combinatie met een Zhiyun Crane stabilizer. Editen doe ik met Final Cut Pro.”

Wie&wat zijn jouw inspiratiebronnen? Waar let je op tijdens het filmen en monteren?

“Inspiratie haal ik eigenlijk overal vandaan. Mijn kunstdocent, Lukas Evers, is iemand die mij altijd weet te triggeren. Namen zoals Sam Kolder, Nainoa Langer, Matt Komo en Rob Strok zie ik als een groot voorbeeld. Feedback en inspiratie voor nieuwe projecten haal ik vaak ook uit de Videomattie Facebook groep. Ik heb enorm veel geprobeerd, geoefend, gefaald en verbeterd. Ik keek af bij de grotere jongens, zocht naar inspiratie en tutorials om mijn werk te kunnen verbeteren.”

Wat zijn voor jou de belangrijkste do’s en dont’s als je met een videoproject aan de slag gaat?

“Ik probeer tijdens het filmen zoveel mogelijk beeldmateriaal te maken, zodat ik tijdens het nabewerken veel keuze heb. Ik heb de settings aangepast zodat alle shots er smooth uit komen te zien. Het moeten vloeiende bewegingen zijn, geen haperige shots. De edit moet goed lopen met de muziek, helemaal tof is het als het elkaar versterkt. Soms gebruik ik digitale zooms om de droneshots nog mooier te maken.”

Wat zijn jouw belangrijkste 3 tips voor mensen die net als jij mooie reis(drone)video’s willen maken?

“Als tips zou ik meegeven: oefen enorm veel, haal inspiratie uit video’s die jou aanspreken en deel je werk op social media. Zo krijg je feedback en/of waardering, waardoor je je werk kan verbeteren.”

Wil je hier je werk van gaan maken? Wat voor projecten zou je graag willen gaan doen?

“Ik ben eigenlijk al druk bezig om hiervan mijn werk te maken. Ik film bruiloften, ik maak aftermovies en promoties voor bedrijven. Mijn website is bijna af. Deze staat al wel online (zilverschmitz.nl). Mijn droombaan is om de wereld over te mogen reizen met bijvoorbeeld een reisbureau of een artiest, en dit dan vast te leggen. Het lijkt me ook super tof om te helpen aan de aftermovies van grote festivals zoals bijvoorbeeld Defqon en Tomorrowland.”

Wat wordt je volgende drone?

“Nu dat DJI met de Mavic 2 Pro is gekomen is de kans zeker aanwezig dat ik mijn huidige drone verkoop en de Mavic 2 mijn nieuwe vriend wordt.”

Volg Zilver Schmitz via YouTube en Instagram

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Kijken: prijswinnende dronevideo van Madeira

 • Erg fraai werk! Ik ben in het bijzonder geintresseerd hoe of welke instellng je aanpast om het er smooth uit te laten zien. Heb ook de Mavic, en hoe smooth ik de gimbal settings zet, er zit altijd wel een hapering of iets dergelijks in. En met Premiere komt ik er niet uit. Tipje van de sluier?

  Beantwoorden
  • gebruik de juiste software hiervoor. Ik zelf gebruik Litchi en of autopilot. Redelijke complexe applicaties, maar prachtige vloeiende beelden als resultaat

   Beantwoorden
 • mooi clipje, maar vraagje, hoe is het met de wet daar, waar moet je aanvragen om op het “kleine” eilandje mogen met een droon en video te maaken ? of word het niet zo streng gezien ?

  Beantwoorden
 • Fantastic video, I have added this to my Madeira news blog. I hope you visit Madeira again soon.
  Tobi

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier