ProProductnieuws

Miniatuur ADS-B-ontvanger moet drones laten uitwijken voor ander luchtverkeer

Het Poolse bedrijf Aerobits heeft een ADS-B ontvanger ontwikkeld die naar eigen zeggen de kleinste in zijn soort is. De TIM-SC1 beschikt over een interne processor die de binnenkomende data in realtime analyseert. De module moet drones in staat stellen om uit te wijken voor ander luchtverkeer.

ADS-B in

ADS-B is een systeem dat de positie van (onbemande) luchtvaartuigen bepaalt en middels een draadloos communicatieprotocol regelmatig via ADS-B out locatiegegevens en informatie over het toestel, vliegrichting en snelheid uitzendt. Andere luchtvaartuigen en grondstations kunnen die informatie met behulp van ADS-B in ontvangen en verwerken.

De module die Aerobits heeft ontwikkeld is van het type ADS-B in. Dat wil zeggen dat het systeem gebruikt kan worden om de drone waar de module is ingebouwd informatie te verschaffen over andere luchtvaartuigen in de directe nabijheid. Dat maakt onder andere een toepassing als sense and avoid mogelijk, waarbij de drone actief uitwijkt voor naderend (bemand) luchtverkeer.

Ondanks het geringe formaat en gewicht van de TIM-SC1 is deze voorzien van een multi core-processor en snel intern geheugen voor de opslag van data. Gebruikers kunnen de module zelf programmeren. Dat maakt de module niet alleen geschikt voor genoemde sense and avoid-toepassingen, maar ook voor mobiele air traffic information-systemen.

Nog niet verplicht

Jammer genoeg is de ADS-B standaard in veel landen – waaronder Nederland – nog niet verplicht. Dat betekent dat de beschikking over ADS-B in niet de garantie geeft dat near misses of zelfs aanvaringen helemaal voorkomen kunnen worden. Toch worden steeds meer (kleine) vliegtuigen en helikopters voorzien van ADS-B out, wat het systeem interessant maakt om drones in de toekomst op een veilige manier te integreren in het luchtruim.

Interessant is overigens dat de TIM-SC1 ook Mode S-ondersteunt. Dat is het ‘klassieke’ transpondersysteem waar al het bemande luchtverkeer wel verplicht mee is uitgerust.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier