Incident

Amerikaanse vrouw verwond door showdrone, klaagt hotel aan

Een vrouw uit Californië heeft het bekende Caesars Palace hotel in Las Vegas aangeklaagd omdat ze naar eigen zeggen gewond is geraakt nadat een showdrone uit de lucht viel en haar boven het oog raakte. De drones verzorgden een lichtshow ter gelegenheid van Independence Day. De drone-operator stelt geheel volgens de regels te hebben gewerkt.

Gewond aan oog

Monika en Joseph Nourmand hadden aanvankelijk geen idee dat er een droneshow met lichtgevende drones zou plaatsvinden tijdens hun verblijf. Ze besloten om naar de show te gaan kijken, maar dat liep anders af dan gedacht: “Ineens werd ik door iets in mijn gezicht geraakt”, aldus de vrouw. Haar echtgenoot vult aan: “Het volgende moment liep er bloed uit haar oog.”

Op foto’s die het stel na het voorval maakte zijn de restanten van een gecrashte drone zichtbaar. Volgens de vrouw heeft ze niet alleen snijwonden boven en onder haar oog opgelopen, maar is ze ook een deel van haar zicht kwijt. “Ik was in eerste instantie even mijn gezichtsvermogen kwijt in dat oog. Nu zie ik alles vaag.”

Verantwoording

De advocaat van het stel houdt niet alleen Caesars Palace verantwoordelijk, maar ook droneleverancier Great Lakes Drone Company en de drone-operator die de show uitvoerde. “Dit soort objecten hoort niet zomaar uit de lucht te vallen. Maar als ze dat wel doen, dan weet je dat er iets goed mis is gegaan. En dat betekent dat er mensen verantwoording moeten afleggen.”

Volgens de advocaat mogen drones niet ’s nachts vliegen en ook niet boven een mensenmenigte. Bovendien zou één operator maar één drone tegelijk mogen besturen. “In dit geval liet één individu meerdere drones tegelijk vliegen, boven mensen.” De drone-operator en het bedrijf dat de drones leverde spreken de beweringen tegen en zeggen dat de droneshow geheel volgens de regels van de FAA werd uitgevoerd.

Droneshows

Wereldwijd worden er steeds vaker shows opgevoerd met honderden en soms zelfs meer dan duizend drones tegelijk. Die worden allemaal aangestuurd door een centrale computer. In verband met de veiligheid vliegen de drones niet boven het publiek.

Een paar weken geleden werd er voor het eerst in Nederland een show met lichtgevende drones gegeven, boven het IJ in Amsterdam. Om dat mogelijk te maken werd door de Inspectie Leefomgeving en Transport een speciale ontheffing verleend.

(bron: KNTV)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Amerikaanse vrouw verwond door showdrone, klaagt hotel aan

 • Eric-Jan Oud

  Wel raar… zo’n drone swarm met Flamewheel achtige drones? Ik geloof het niet echt.
  Misschien dat er iemand met zijn drone opnames van de drone show aan het maken was. Dan is de piloot natuurlijk nergens meer te vinden.
  Of drone swarm vliegen op The Strip volgens FAA regels kan betwijfel ik, maar in Trumpia sta ik tegenwoordig nergens meer van te kijken.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Ja, dat idee kwam ook al bij mij op, dat het misschien een drone van een omstander was. Maar het is niet echt een DJI-achtig apparaat, en dat zou je dan toch eerder verwachten. Het lijkt ook alsof je iets van een half lichtkoepeltje zit (deels aan scherven), dat zou dan wel weer kunnen wijzen op een voor dit doel ontwikkelde leddrone.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier