FAQ

Waar moet je op letten als je een tweedehands drone gaat kopen?

Na iedere vakantieperiode of na de introductie van een nieuw model drone is de kans groot dat je als koopjesjager kunt profiteren van een extra groot aanbod tweedehands drones op websites als Marktplaats. Een groot aanbod betekent niet alleen meer keuze, maar ook een betere onderhandelingspositie. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een tweedehands drone gaat kopen?

Check de verkoper

Naarmate drones populairder worden, groeit ook het tweedehands aanbod op websites als Marktplaats en eBay. Maar wees voorzichtig als je een gebruikte drone wilt kopen. Bij een aanbieding die te mooi is om waar te zijn, is de kans groot dat je met een oplichter te maken hebt: die zijn vooral actief in het segment van dure consumentenelektronica. Kijk eerst of de verkoper al wat langer actief is op de verkoopsite en bekijk de andere advertenties van de aanbieder.

Sta erop dat je langs kunt komen, zeker als het om een wat duurder toestel gaat. Neem de tijd voor een bezoek aan de verkopende partij. Ga het liefst overdag, zodat je ook een proefvlucht kunt maken. Vraag wat de reden is om de drone weg te doen en waarvoor de drone gebruikt is, zodat je een goed beeld krijgt van de verkoper. Ben je niet zeker van je zaak of ga je voor het eerst een drone kopen, neem dan iemand mee die weet waarop je op moet letten.

Inspecteer de drone

Check de drone en eventuele extra accu’s eerst visueel op beschadigingen. Ga niet alleen af op het uiterlijk: een crash of harde landing kan ook tot onzichtbare schade leiden, bijvoorbeeld in de vorm van een vervorming van het interne frame, waardoor de accu minder makkelijk uit het toestel genomen kan worden. Rafelige propellers kunnen duiden op aanvaringen met bomen of andere obstakels. Inspecteer vooral de gimbal en het landingsgestel goed, dit zijn zo’n beetje de meest kwetsbare componenten. Loop de behuizing na op (haar)scheurtjes. Die kunnen zelfs ontstaan bij normaal gebruik van de drone!

Kijk of je sporen van reparaties ziet. Vraag of het aankoopbewijs beschikbaar is, in verband met resterende garantie. Desgewenst kun je ook de flight logs bekijken, als die voorhanden zijn. Check in de app van de drone ook het aantal laadcycli van de accu(’s). Accu’s die al een paar honderd keer gebruikt zijn, hebben een aanzienlijk lagere capaciteit.

Vraag om een demonstratie

Sta erop dat de drone werkend gedemonstreerd wordt. Luister bij het inschakelen goed of de gimbal geen rare geluiden maakt en check de app voor ongebruikelijke foutmeldingen (IMU of ESC errors zijn een deal breaker). Neem geen genoegen met even snel opstijgen in de achtertuin, maar zoek een open veld op waar je een proefvlucht kunt maken. Check of de drone stabiel vliegt en goed reageert op stickuitslagen. Neem tijdens de proefvlucht wat beelden op en bekijk deze op een laptop. Als het beeld trilt dan kan dat duiden op problemen met de gimbal.

Als de verkoper ook accessoires in de aanbieding heeft (extra accu’s, ND-filters, backpack, reservepropellers, autolader), bedenk dan goed dat deze vaak duur zijn om los te kopen. Staar je niet blind op de drone zelf, maar neem het totaalplaatje in overweging. Als de verkoper heeft geïnvesteerd in een goede backpack of koffer, dan zegt dat natuurlijk ook iets over de zorg die men heeft genomen voor de drone!

Geregistreerde drone overnemen

Neem je een professioneel gebruikte drone (met PH-nummer) over, en ga je hem zelf ook beroepsmatig gebruiken? Dan is het goed om te weten dat de PH-registratie via de Inspectie Leefomgeving en Transport overgeschreven kan worden op jouw naam. Ga je recreatief vliegen met een drone die ingeschreven stond in het luchtvaartuigregister, vraag dan aan de verkopende partij om de registratie eerst ongedaan te maken.

De afbeelding bij dit artikel is een gefingeerde advertentie.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Waar moet je op letten als je een tweedehands drone gaat kopen?

  • Hoi Wiebe, goed stuk! Weet je ook hoe je een Bewijs van Eigendom kan verkrijgen op een particulier tweedehands gekochte drone? Een factuur op naam is dan natuurlijk niet voorhanden

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier