Nieuws

Ontwerp voor ambulance-drone bekroond met prestigieuze prijs

Een Italiaanse industrieel ontwerper heeft een designprijs gekregen voor zijn ontwerp voor een ambulance-drone die een persoon over een afstand van 150 kilometer zou moeten kunnen vervoeren. De ‘aero ambulance’ wordt aangedreven door geïntegreerde microturbines die de benodigde stroom leveren aan de elektromotoren.

Evacuaties

De drone werd ontwikkeld door de vierendertigjarige Vincenzo Navanteri uit Italië. Aan de prijs, die ter beschikking werd gesteld door de Prins Alvaro de Orleans-Borbon Grant, is een geldbedrag van 20.000 dollar verbonden. Het geld is bedoeld om een prototype van de vliegende ambulance te ontwikkelen.

De ambulance-drone is vooral bedoeld voor de evacuatie van slachtoffers tijdens calamiteiten. “De drone werd ontwikkeld met het verlenen van eerste hulp in het achterhoofd. Denk aan reddingsacties in verlaten gebieden”, aldus de ingenieur. Het toestel zou ook ingezet kunnen worden om hulpgoederen te vervoeren.

110 km/uur

De luchtambulance zou in staat moeten zijn om autonoom te vliegen en zou een persoon tot 120 kg over een afstand van maar liefst 150 kilometer moeten kunnen vervoeren, bij een topsnelheid van 110 km/uur en een vlieghoogte van 1.000 meter. Om te kunnen voorzien in de benodigde elektriciteit zijn in het ontwerp twee gasaangedreven microturbines verwerkt, die in totaal acht elektromotoren aandrijven.

Aan boord zijn camera’s geïnstalleerd om de patiënt in de gaten te kunnen houden. Ook is er een zuurstofvoorziening en zijn er diverse medische sensoren. Het idee is dat de drone ook door niet-getraind personeel bediend kan worden, zoals doktoren en medische hulpverleners.

Drones for Humanity

De prijs werd overhandigd tijdens de tweede FAI International Drones Conference and Expo die afgelopen zaterdag plaatsvond in Lausanne, Zwitserland. Het thema van de wedstrijd was Drones for Humanity. Volgens FAI-voorman Frits Brink is de ambulance-drone een ‘innovatief en realistisch idee’.

(bron: sUAS News)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier