Nieuws

Vliegveld Zaventem plaatst drone-verbodsborden

Om te voorkomen dat onwetende dronepiloten hun drone laten opstijgen in de nabijheid van de internationale luchthaven Zaventem in België zijn er een twintigtal ‘No Drone Zone’ waarschuwingsborden in de directe omgeving van het vliegveld geplaatst. De maatregel is genomen omdat er steeds vaker drones worden waargenomen nabij Brussels Airport.

Niet vertrouwd met de buurt

“Mensen beseffen soms niet waar ze zijn”, zegt Anke Fransen van Brussels Airport. “Soms zijn ze niet vertrouwd met de buurt of kennen ze de capaciteit van hun drones niet en gaan ze iets te ver. Een botsing met één van de vliegtuigen kan fatale gevolgen hebben.”

De borden vormen een aanvullende maatregel op de meldingsprocedure die eerder in samenspraak met Belgocontrol, Aerodrome Operations, de federale politie en het Directoraat-Generaal Luchtvaart (DGLV) is ingesteld. Ook lanceerde Belgocontrol eerder dit jaar de interactieve dronekaart droneguide.be, waarop duidelijk is aangegeven welke zones verboden zijn voor drones.

6 drones gemeld in 2018

In 2016 werd er elf keer melding gemaakt van drones in de nabijheid van Belgische luchthavens. In 2017 waren er vier meldingen, allemaal afkomstig van Zaventem. In 2018 werden er al zes drones waargenomen nabij Brussels Airport.

Wie toch in de nabijheid van een vliegveld rondvliegt, riskeert een boete die kan oplopen tot 8.000 euro.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier