Incident

Drone valt naar beneden tijdens inspectie in hartje San Francisco

Een drone-inspectie van een raam in de Millennium Tower in San Francisco is helemaal verkeerd afgelopen nadat de drone onbestuurbaar raakte, tegen het gebouw aanvloog en naar beneden viel. Een paar voorbijgangers werden op een haar na geraakt door de neerstortende drone. Volgens de bestuurder van de drone viel het satellietsignaal waarmee het toestel zijn positie bepaalt weg.

Problemen met GPS ontvangst

De dronepiloot was ingehuurd door de exploitant van het gebouw om foto’s te maken van een raam op de 36e verdieping. In het raam was een barst ontstaan, vermoedelijk als gevolg van het feit dat de wolkenkrabber langzaam aan het verzakken is. Sinds de voltooing van de Millennium Tower in 2009 is het gebouw zo’n 35 cm de grond in gezonken en is de top zo’n 5 cm uit het lood komen te staan.

Een televisieploeg van CBS was aanwezig op het moment van het voorval. Te zien is hoe de drone van het type DJI Phantom als een baksteen uit de lucht komt vallen en daarbij bijna een paar mensen raakt, waaronder een klein jongetje. “Hij kwam zomaar uit de lucht vallen”, reageerde het jochie laconiek.

Volgens de bestuurder van de drone raakte zijn toestel het GPS-signaal kwijt, waarna de drone ging driften en tegen het gebouw aan vloog. Tijdens het lanceren van de drone moest er al drie keer van locatie gewisseld worden in verband met sterke interferentie en problemen met de GPS-ontvangst.

Slecht voorbeeld

Alhoewel drones in principe een ideaal gereedschap zijn voor het uitvoeren van inspecties op lastig te bereiken plekken is dit incident een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet. Ten eerste is een DJI Phantom geen toestel dat geschikt is om te vliegen op een locatie met veel interferentie en tussen gebouwen die het GPS-signaal kunnen blokkeren. Ten tweede had de straat tijdelijk afgesloten moeten worden voor passanten. Ten derde had men een dronepiloot moeten inhuren met verstand van zaken en met geschikte apparatuur.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier