DIY

Camera van Mavic 2 wel degelijk zelf te verwisselen

Direct na de introductie van de DJI Mavic 2 ontstond er op diverse fora een levendige discussie over de vraag welke Mavic 2 je nu moet kopen: de Pro of de Zoom? Deze vraag is met name ingegeven door het feit dat de camera-unit volgens DJI niet zelf verwisseld kan worden. Maar dat kan wel degelijk, volgens Youtuber ContinueCrushingTech. Er schuilt echter wel een addertje onder het gras.

Pro en Zoom

Om het geheugen nog even op te frissen: de Mavic 2 komt in twee uitvoeringen, de Mavic 2 Zoom en de Mavic 2 Pro. De zoom-variant is zoals de naam al zegt voorzien van een camera met zoomlens. De Pro beschikt over een Hasselblad-camera met 1” sensor en is niet in staat om te zoomen.

Voor mensen die voor de beste beeldkwaliteit gaan is de keuze eenvoudig: dan is de Mavic 2 Pro de voor de hand liggende keuze. Maar wie net als wij ook prijs stellen om dichter op je onderwerp te kunnen zitten is de Mavic 2 Zoom helemaal zo gek nog niet, zoals we al in onze review van laatstgenoemde drone concludeerden.

Zelf verwisselen

Eigenlijk wil je het liefst alle twee de drones in je backpack bij je hebben. Of nog beter: je zou idealiter zelf de camera moeten kunnen verwisselen. Maar helaas is dat niet de bedoeling volgens DJI: het verwisselen van de camera is technisch wel mogelijk, alleen moet je daarvoor naar een servicecentrum van DJI.

Dat laatste moet je echter met een korrel zout nemen, want het blijkt dat het wel degelijk mogelijk is om zelf de camera te verwisselen. Het enige wat je ervoor nodig hebt is een paar geschikte schroevendraaiers, naast de andere camera-module natuurlijk (die voor zover wij weten nog niet los te verkrijgen zijn). Na het verwisselen van de camera werkt de drone direct als het andere model, zonder enige aanpassing van de firmware.

Garantie vervalt

Helemaal zonder gevolgen is de transplantatie overigens niet: het zelf verwisselen van de camera zorgt er namelijk voor dat je geen garantie meer hebt op je drone. Maar als dat geen probleem voor je is, en er komt op een gegeven moment een aanbod op gang van nieuwe of tweedehands Mavic 2-camera’s, dan weet je dat het dus wel degelijk mogelijk is om van camera te wisselen, alhoewel de procedure niet bepaald iets is wat je even onderweg doet…

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier