Startup haalt $10 miljoen op voor ontwikkeling open source drone-besturingssysteem

Het Zwitserse bedrijf Auterion heeft een investering van tien miljoen dollar opgehaald om een open source drone operating system op basis van PX4 te ontwikkelen. Het doel is om tot een standaard te komen die verschillende drones, payloads en services in staat stelt om met elkaar samen te werken. Op die manier moet er een gezonder ecosysteem voor professionele drones en services ontstaan.

Globale standaard

Volgens oprichter en ceo Kevin Sartori is er veel behoefte aan een standaard die zorgt voor een betere uitwisselbaarheid van data en systemen. “De commerciële drone-industrie is gefragmenteerd. Het is bijna onmogelijk dat alle denkbare toepassingen door één leverancier ontwikkeld kunnen worden. Daarom werkt Auterion aan een infrastructuur die leveranciers, fabrikanten en ontwikkelaar in staat stellen om producten en diensten te ontwikkelen op basis van globale standaarden.”

Met de ontwikkeling van het besturingssysteem voor drones wil Auterion een alternatief bieden voor de SDK van marktleider DJI. Op termijn moet het OS zelfs tegenwicht bieden aan het monopolie dat DJI nu nog heeft, doordat het beter mogelijk wordt om de concurrentie aan te gaan met de systemen van DJI.

PX4 als basis

Het besturingssysteem waar Auterion aan werkt draait op een onboard computer, die in contact staat met de flight controller. De flight controller zorgt voor de aansturing van de drone, terwijl de computer zorg draagt voor complexere taken zoals obstakeldetectie, realtime vluchtanalyse en de communicatie via draadloze standaarden als LTE. Het OS van Auterion bedient zowel de flight controller als de computer.

De basis van het operating system waar Auterion aan werkt wordt gevormd door de populaire open source PX4 controller. Om verdere integratie met systemen van derden te bespoedigen werkt Auterion samen met partijen in het Dronecode consortium, waaronder 3D Robotics, Airmap, ARM, Intel, NXP, Sony, STMicroelectronics en Trimble.

Ondersteunden diensten

De broncode van het OS wordt kosteloos ter beschikking gesteld aan de community. Als bedrijf wil Auterion geld verdienen aan ondersteunende diensten, zoals fleet management, data-analyse in de cloud en geautomatiseerde onderhoudsprotocollen. Grote bedrijven kunnen verder ondersteuning krijgen voor het implementeren van de software die Auterion ontwikkelt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Startup haalt $10 miljoen op voor ontwikkeling open source drone-besturingssysteem

 • 21 september 2018 om 17:50
  Permalink

  Een mooi streven, maar weggegooid geld. Wij zijn niet in staat om dat op deze manier te ontwikkelen en ‘globaal’ te gebruiken.

  Een goed voorbeeld is de ERTMS ‘standaard’ (spoorwegen) binnen de EU.
  Alle fabrikanten moeten zich aan de regels houden om een standaard te garanderen. Die regels zijn bepaald binnen de ERA en staan in vastgelegde ‘subsets’. Zet nu de fabrikanten en hun producten na 10 jaar eens naast elkaar.
  Totaal geflopt. Miljarden EU geld over de balk, ieder land heeft zijn eigen systeem bedacht. Totaal niet X-border bruikbaar, grote verschillen in weergave en gebruik.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier