Designstudent realiseert propellerloze drone

Een student Industrial Design aan de Britse Royal College of Art heeft voor zijn afstudeerproject een propellerloze drone gerealiseerd. De Impeller Drone maakt gebruik van vier luchtblazers, die geen bewegende delen aan de buitenzijde hebben. Daardoor is de drone een stuk veiliger voor omstanders dan een reguliere multirotor.

Verwondingen voorkomen

Volgens Marcus Kung hebben de drones die nu op de markt zijn één belangrijk nadeel: de propellers zijn scherp en draaien snel rond. “Dat heeft al flink wat snijwonden opgeleverd en in minstens één geval is een peuter zelfs zijn oog kwijtgeraakt. Dat bracht me op het idee om een ander ontwerpconcept uit te werken”, vertelt Kung tegen designmagazine Dezeen.

Kung nam een bestaande schets van de Bladeless Drone als uitgangspunt, en zette het idee om in een werkend prototype. Het voordeel van een impeller is dat deze lucht aanzuigt via een rooster. Door middel van schoepen wordt de lucht naar de buitenkant van een cirkelvormige behuizing gedrukt en via een opening naar buiten geblazen. Doordat alle bewegende delen afgeschermd zijn van de buitenwereld bestaat er geen gevaar voor verwonding door aanraking.

Zeventien prototypes

Het was nog wel een flinke uitdaging om het systeem met vier impellers daadwerkelijk vliegend te krijgen. Pas bij het zeventiende prototype lukte het om de drone te laten vliegen. Er is nog wel wat werk te verzetten, want echt efficiënt werkt de Impeller Drone nog niet. Toch denkt Kung dat er een toekomst is weggelegd voor zijn drone: “Het zou mooi zijn als je met een drone in de buurt van mensen kunt vliegen zonder dat je bang hoeft te zijn voor letsel.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier