Spaans bedrijf wil draaiende windmolens inspecteren met microdrones

Normaal gesproken moet een windmolen die geïnspecteerd wordt door een drone tijdelijk stilgelegd worden. Dat leidt tot een tijdelijk verminderd aanbod van elektriciteit en daarmee ook tot extra kosten. Het Spaanse bedrijf DiagnóstiQA wil daarom met behulp van microdrones windmolens gaan inspecteren, terwijl die gewoon in bedrijf blijven.

BladeHunters

Het onderzoeksproject dat voorafgaat aan de proeven is met enig gevoel voor drama BladeHunters genoemd. In samenwerking met de universiteiten van Zagreb en Dubrovnik gaat DiagnóstiQA kijken of het mogelijk is om autonome microdrones in te zetten voor het uitvoeren van visuele inspecties van bewegende rotorbladen.

Volgens DiagnóstiQA zijn de huidige inspectiemethoden langzaam en kostbaar, zelfs als er een drone wordt ingezet. Dat heeft onder andere te maken met de tijdelijke uitgebruikname van de te inspecteren windmolens. De eerste doelstelling is dus om de windmolen tijdens de inspectie door te laten draaien.

Een tweede doelstelling van het project is om de behoefte aan een dronepiloot te elimineren. De inspecties zouden uitgevoerd moeten kunnen worden door iemand die geen verstand heeft van drones, maar wel van windmoleninspecties. Die zou zich dan optimaal kunnen focussen op het uitvoeren van de inspectie.

Europees geld

Het project wordt gefinancierd met Europees onderzoeksgeld, via het ICT Innovation for Manufacturing SMEs-project (I4MS). Daaronder vallen ook de European Robotics Challenges (EuRoC), waar BladeHunters dan weer één van de deelnemers van is.

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fotografeer Nederland vanuit de lucht en maak kans op een DJI Mini 3 Pro!

Wil jij kans maken op een DJI Mini 3 Pro inclusief DJI RC? Doe dan mee aan de fotowedstrijd MijnBesteDroneShot.

Stuur vóór 9 september tot 3 dronefoto's van Nederland in. De jury verkiest 2 winnende foto's: één voor de categorie tot 16 jaar en één voor de categorie 16 jaar of ouder. Beide winnaars ontvangen een drone!