Pro

Stad Gent ondersteunt verdere ontwikkeling AED-drone

Het stadsbestuur van Gent zou graag zien dat er serieus werk wordt gemaakt van de verdere ontwikkeling van een drone die in het geval van hartfalen een AED kan bezorgen. Daartoe heeft de stad een intentieverklaring ondertekend en een samenwerking afgesloten met diverse onderzoekspartners. De ambulance-drone wordt onderdeel van een Europees Smart Cities-project.

Als elke seconde telt

Volgens experts is het van groot belang dat mensen die getroffen worden door een hartinfarct zo snel mogelijk gereanimeerd worden met behulp van een automatische defibrillator (AED). Idealiter wordt daarmee binnen enkele minuten na het doen van de melding begonnen. Problematisch is echter dat lang niet overal AEDs voorhanden zijn. Een drone die een AED bezorgt zou uitkomst moeten bieden. Het voordeel van deze oplossing is dat niet alleen de AED snel ter plaatse kan zijn, maar ook dat de operator op afstand mee kan kijken en aanwijzingen kan geven.

Conceptmatig is zo’n ambulance-drone niet nieuw: een paar jaar geleden al toonde de TU Delft een proof of concept van zo’n drone. Er zijn echter nog de nodige technische en juridische hindernissen die aangepakt moeten worden vooraleer een drone met een AED aan boord daadwerkelijk in gebruik kan worden genomen.

Urban Air Mobility

Om de ontwikkeling van de AED-drone verder te bespoedigen heeft de Stad Gent de handen ineengeslagen met flink wat onderzoekspartners, namelijk Spoedgevallen Universitair Ziekenhuis Gent, EMS Dispatch Centre 112 Eastern-Flanders, Universiteit Gent i-Know/ Faculty of Engineering and Architecture, Belgocontrol, Unifly, Euka, Airbus, TomorrowLab, Drone Think Do, European Aviation Safety Agency, BRC Belgian Resuscitation Council en Brandweerzone Centrum.

Binnen het onderzoeksgebied Urban Air Mobility dat deel uitmaakt van de European Innovation Partnership on Smart Cities and Communities gaan deze partijen aan de slag om een prototype van een AED-drone te ontwikkelen, gevolgd door veldtesten. Uiteindelijk moet het prototype aan alle operationele vereisten gaan voldoen en daadwerkelijk ingezet kunnen worden in een afgebakend gebied.

(bron: Cultuur in beeld)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier