Nieuws

Franse luchtfotograaf uitgeroepen tot eerste DJI Master

De bekende Franse cineast en luchtfotograaf van het eerste uur Yann Arthus-Bertrand is als eerste filmmaker uitgeroepen tot DJI Master. Na een lange carrière waarbij Arthus-Bertrand gebruik maakte van luchtballonnen, vliegtuigen en helikopters om de schoonheid van de aarde vast te leggen, gebruikt hij nu een drone voor zijn filmproducties.

Van luchtballon tot drone

Yann Arthus-Bertrand ontwikkelde op dertigjarige leeftijd zijn passie voor luchtfotografie toen hij als gids meevoer met toeristen die per luchtballon een vlucht over Kenia maakten. Zijn luchtfoto’s van het Afrikaanse continent gingen al snel de hele wereld over en gedurende een paar decennia ontwikkelde de Fransman zich tot een gerenommeerd luchtfotograaf en filmmaker, met bekende films als Human, Home en Planet Ocean op zijn naam. Van zijn boek ‘De Aarde vanuit de hemel’ werden ruim 4 miljoen exemplaren verkocht.

Maar hoe mooi de beelden ook waren die Arthus-Bertrand maakte, altijd kriebelde er iets bij de filmmaker. “Ik was altijd benieuwd naar de verhalen van de mensen op de grond als ik over ze heen vloog. Ik zag al die mensen aan het werk, maar ik was ver van ze verwijderd. Daarom lag het voor de hand dat ik gebruik ging maken van een drone.”

‘Pure magie’

In juli 2017 legde DJI contact met Arthus-Bertrand. Dat resulteerde in een samenwerking die in 2019 uitmondt in de bioscoopfilm Woman, waarin de filmmaker een ode brengt aan vrouwen wereldwijd. Voor het maken van de luchtopnamen gebruikte Arthus-Bertrand een DJI Inspire 2 met Zenmuse X7 camera.

Vanaf het begin was Arthus-Bertrand verkocht. “Je kunt dichtbij komen, terugtrekken, een hoger perspectief innemen. Het is pure magie, eigenlijk alles wat een filmmaker maar kan wensen. Maar dat wil niet zeggen dat een drone een vervanging is voor talent. Het draait om de keuze voor het onderwerp. Het gaat niet om het gereedschap zelf, maar om de inzet ervan.”

DJI Master

De bekendmaking van de samenwerking tussen DJI en Yann Arthus-Bertrand vormt tevens de start van de nieuwe serie DJI Masters, korte documentaires over hoe bekende filmmakers en luchtfotografen gebruik maken van drones. De Fransman is de eerste persoon die zich DJI Master mag noemen. Onderstaande video biedt naast een portret van de cineast ook een kijkje achter de schermen bij de productie van Woman.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier