Markt

Drone-startup Airware failliet ondanks $118 miljoen aan investeringen

Ondanks een serie investeringen met een totale waarde van 118 miljoen dollar heeft de Amerikaanse startup Airware faillissement moeten aanvragen. Het bedrijf richtte zich op de ontwikkeling van een besturingssysteem voor professionele drones, maar beet de tanden stuk op de ontwikkeling van hardware. De kosten van de ontwikkeling van de eigen drones rezen de pan uit en zorgden voor een acuut gebrek aan cash. De 140 medewerkers van het bedrijf staan op straat.

Aerial Information Platform

Airware werd opgericht in 2011, nog voordat drones echt een vlucht zouden nemen. In 2014 haalde het bedrijf een investering van 25 miljoen dollar op, om de ontwikkeling van een Aerial Information Platform te bekostigen. Dat platform moest de meest uiteenlopende typen drones en toepassingen kunnen aansturen, ten behoeve van klanten in de bouwsector, industrie en mijnbouw. Daartoe werkte Airware aan een besturingssysteem voor zelfstandig opererende drones en een cloudoplossing voor de verwerking van sensordata. In 2016 volgde nog een – naar nu blijkt laatste – miljoeneninvestering.

Volgens een medewerker van het bedrijf liep Airware indertijd ver voor de muziek uit. Zelfs dusdanig ver dat de drones die op dat moment leverbaar waren niet de gewenste gegevens konden leveren die de systemen van Airware nodig hadden. Het bedrijf besloot om zelf drones te gaan ontwikkelen, en besteedde wagonladingen geld aan ontwikkel- en fabricagekosten.

Ondertussen zaten partijen als DJI en eBee echter niet stil, waardoor de door Airware zelf ontwikkelde multirotor AT-28 en de fixed-wing drone genaamd Cygnet overbodig raakten. De ontwikkelkosten waren echter al uitgegeven waardoor het bedrijf alsnog in de financiële problemen raakte en nu dus haar deuren heeft moeten sluiten.

‘Te veel, te snel’

Volgens technologieblog TechCrunch is het faillissement van Airware een schoolvoorbeeld van een startup die veel te snel geld uitgeeft in de jacht op een geslaagde product-markt-combinatie. “Hadden ze wat zuiniger aangedaan, en klanten meer tijd gegeven om uit te vogelen hoe ze drones überhaupt konden integreren in hun werkprocessen, dan had het bedrijf misschien nog een kans gehad.”

Een ex-medewerker onderschrijft die analyse: “Die 118 miljoen dollar op de bank zorgde ervoor dat Airware veel te snel wilde gaan en een vermogen uitgaf aan het erdoor drukken van technologieën die met een beetje geduld vanzelf wel op de markt waren gekomen. Ze hadden de neiging om extreem getalenteerde en dure medewerkers in te huren afkomstig van bedrijven als Google, Autodesk, en zelfs SpaceX en NASA.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier