Onderzoek

NLR gaat anti-drone laser testen in nieuw laboratorium

Om te voorkomen dat drones vliegen op plekken waar dat niet de bedoeling is wil de krijgsmacht mogelijk sterke lasers gaan inzetten, die drones op afstand onschadelijk kunnen maken. Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) gaat de laatste generatie lasers testen en heeft daartoe een speciaal laboratorium geopend.

Geconcentreerd licht

Een laserbundel is een sterk geconcentreerde bundel licht die veel energie kan overdragen op langere afstanden. Door technologische ontwikkelen worden lasers steeds kleiner en krachtiger. De laatste generatie lasers bestaan uit speciale halfgeleiders die zeer hoogenergetische laserbundels kunnen opwekken. Deze zogenaamde solid state lasers staan centraal in het onderzoek.

Eén van de toepassingen van hoogenergetische lasers is het op afstand onschadelijk maken van vijandelijke drones, door bijvoorbeeld gaten te branden in essentiële componenten zoals de propellers of de accu. Daartoe moet de laserbundel nauwkeurig gericht kunnen worden, en ook moeten eventuele atmosferische verstoringen gecompenseerd worden door het systeem.

Een deel van deze kleine drone werd verschroeid door de high energy laser

HEL-lab

Om de effectiviteit en veilige inzet van de laatste generatie solid state lasers te testen heeft het NLR een High Energy Laser (HEL)-lab geopend, bestaande uit een laserruimte en een controlekamer. In de laserruimte staat een laser met een vermogen van 1.000 Watt. De bundel is zo intens dat er op meters afstand gaten mee in een metalen plaat kunnen worden gebrand. Tijdens een demonstratie werd een klein model drone uitgeschakeld.

In het laboratorium zal onder meer getest worden wat precies de verstorende werking is van atmosferische invloeden zoals mist en regendruppels. Ook gaat NLR onderzoeken in hoeverre theoretische modellen over de impact van de laserstraal onder wisselende omstandigheden kloppen. Daarnaast zal er onderzoek gedaan worden naar ongewenste neveneffecten van het gebruik van laserlicht, zoals de potentieel gevaarlijke reflectie van laserlicht door het aangestraalde onderwerp.

Niet alleen anti-drone

De hoogenergetische lasers die NLR gaat testen zullen in de toekomst mogelijk niet alleen gebruikt worden om drones van kwaadwillenden te onderscheppen, ook is het idee dat niet-gepantserde onderdelen van de krijgsmacht zich met de lasers kunnen beschermen tegen vijandelijke wapens. Om misbruik van hoogenergetische lasers te voorkomen gaat NLR ook onderzoeken hoe men zich het beste kan beschermen tegen laserstralen.

De ‘schietopening’ van de laser. Het laserlicht wordt via de gele kabel aangevoerd
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “NLR gaat anti-drone laser testen in nieuw laboratorium

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier