Nieuws

Delftse drone ongelukkig geland bij ‘Outback Joe’

Een door onderzoekers van de TU Delft ontwikkelde drone heeft zelfstandig een vlucht van 30 km uitgevoerd tijdens de Medical Express UAV Challenge die afgelopen dagen plaatsvond in het Australische achterland. Doel van de challenge was om geheel autonoom te landen in de buurt van Outback Joe, een fictief hulpbehoevend karakter. De drone vond weliswaar het doel, maar raakte beschadigd tijdens een onzachte landing en mocht de missie niet afmaken van de jury.

30 kilometer vliegen

De UAV Medical Express Challenge in de Australische wildernis draait om het virtueel ‘redden’ van een persoon, Outback Joe, in een overstroomd gebied in Queensland. Joe voelt zich niet lekker, en na overleg met zijn dokter is besloten om snel een bloedsample af te nemen en te laten onderzoeken. De uitdaging voor de teams is om dit sample, dat Joe zelf kan afnemen, snel naar een laboratorium te krijgen.

De deelnemende teams krijgen bij benadering de locatie van Outback Joe, die zich ongeveer 30 kilometer verderop bevindt. De drone moet Joe zelf vinden, vervolgens zo dicht mogelijk bij hem landen, maar niet dichterbij dan 30 meter. Joe moet het bloedsample afgeven aan de drone, die het mee terugneemt naar de basis voor medische analyse. En dat alles binnen een uur.

Hybride delftAcopter

De drone waarmee de TU Delft meedeed aan de challenge is de hybride delftAcopter, die opstijgt als een helikopter, daarna 90 graden kantelt en verder vliegt als een vliegtuig. De drone gebruikt daarbij slechts één grote propeller, waardoor hij nauwelijks nog overbodige stuurvlakken aan boord heeft tijdens het vliegen. Het onbemande vliegtuigje is daardoor bijvoorbeeld geschikt voor medische hulpverlening in moeilijk bereikbare gebieden. De delftAcopter werd voor het eerst getest tijdens de vorige Medical Express Challenge in 2016 en behaalde toen de tweede plaats.

Speciaal voor deze editie van de challenge ontwikkelde de TU Delft nieuwe technologie waarmee de drone tijdens een autonome vlucht alle stilstaande en bewegende objecten (zoals bomen, masten, roofvogels, helikopters) in zijn omgeving registreert, en zijn eigen vliegroute daar voortdurend op aanpast. Deze sense and avoid-technologie is op termijn van vitaal belang om drones nuttig te kunnen toepassen tijdens medische noodsituaties.

Onzachte landing

Helaas voor het Delftse team ging er iets niet helemaal goed tijdens de landing. Door een ‘keten van gebeurtenissen’ schakelde de drone iets te vroeg de motor uit, waardoor het toestel ongecontroleerd op de grond belandde en daarbij enige schade opliep. Van de jury mocht het team de missie niet afmaken.

Projectleider Bart Remes vanuit Australië: “De wedstrijd is net afgelopen en geen enkel team heeft Joe gered dit jaar. TU Delft was wel het enige team dat met behulp van het onboard vision system Joe heeft gevonden en boven hem de landing inzette. We zijn ook trots op de volledige autonome avoidance die goed werkte en je zag de drone letterlijk vliegtuigen en vogels ontwijken. We hebben de knoppen niet aangeraakt tijdens de hele vlucht. Een unieke ervaring!”

BVLOS testen

Remes pleit ervoor dat er in Nederland meer mogelijkheden komen om te testen met Beyond Visual Line of Sight (BVLOS)-vluchten. “De reden dat de motor stopte op 1.5 m was omdat de drone dacht dat hij al net boven de grond was. Dat is een gevolg van het hoogteverschil van een paar meter over deze afstand. Dit soort situaties komt pas echt naar boven als je het vooraf kan testen in Nederland door BVLOS te vliegen en remote te landen.”

(foto’s: TU Delft)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier