Hoe haal je meer meer vliegtijd uit een dronebatterij?

Alhoewel de maximale vliegtijd van een elektrisch aangedreven multirotor steeds langer wordt, moet je als dronevlieger altijd de resterende accuduur goed in de gaten houden. Je wilt liever niet dat je drone automatisch terug komt vliegen (RTH) of zelfs de landing inzet als deze ver van je vandaan is. Het is dan ook zaak om zo efficiënt mogelijk om te gaan met de energie in je accu’s. Deze tien tips kunnen je daarbij helpen.

1. Vlieg eerst tegen de wind in

Wind is sowieso een factor van belang. Bij windstil weer zal je drone langer kunnen vliegen dan bij winderige condities. Misschien wel de belangrijkste tip is om altijd tegen de wind in te vliegen na het opstijgen. Het spreekt voor zich dat tegen de wind vliegen meer energie kost dan met de wind mee vliegen. Als het tijd wordt om terug te keren hoef je niet bang te zijn dat je drone extra veel moeite moet doen om terug te keren. Het is niet zozeer dat je langer kunt vliegen door deze tip, maar je kunt met wind mee veel relaxter terugvliegen als het tijd wordt om te gaan landen.

2. Varieer je vlieghoogte niet teveel

Een eenvoudige natuurkundige wet stelt dat voor iedere meter die een drone van één kilogram stijgt er tien joule aan energie is benodigd. Wie zijn drone tijdens een vlucht naar hartelust laat stijgen en dalen is dus flink wat joules aan het verstoken. Probeer daarom om niet teveel variaties in de vlieghoogte aan te brengen.

3. Voorkom abrupte vliegbewegingen

Dit is eigenlijk een logische variatie op de vorige tip. Net zoals veelvuldig dalen en stijgen veel energie kost, vraagt het accelereren en remmen ook veel energie en daarmee batterijcapaciteit. Maak dus rustige vliegbewegingen en probeer geen maximale stickuitslagen te maken. Je kunt er eventueel voor kiezen om je drone in Cinematic Mode te zetten, dan zorgt de drone er zelf al voor dat abrupte bewegingen gedempt worden.

4. Houd je accu’s op temperatuur

In de zomer hoef je je niet echt zorgen te maken over de temperatuur van je accu’s (alhoewel: een te hoge temperatuur is ook niet goed). Maar zeker als het weer wat kouder wordt of je op reis gaat naar een koud land dan is het zaak om je accu’s goed op temperatuur te brengen voordat je gaat vliegen. De capaciteit van een LiPo zakt zienderogen in bij temperaturen onder de 15º Celcius, zorg dus dat je batterij is opgewarmd voordat je opstijgt.

5. Wacht niet te lang met opstijgen

Eenmaal ingeschakeld verbruikt je drone al best veel stroom, zelfs als de motoren nog niet draaien. De interne elektronica en de camera vragen aardig wat energie en je zult zien dat je accu al snel een paar procent aan capaciteit kwijt is na het inschakelen. Zorg dus dat je de drone niet onnodig lang aan de grond laat staan nadat je deze hebt ingeschakeld.

6. Voorkom het gebruik van de sportstand

Misschien een open deur, maar het gebruik van de sportstand van je drone (Sport Mode) zorgt er niet alleen voor dat je drone veel sneller vliegt, ook raakt je vliegaccu veel sneller leeg. Laat daarom je drone in het gewone vliegprogramma staan en maak rustige vliegbewegingen zonder al teveel te accelereren of te remmen, want snelheidsveranderingen vragen veel energie.

7. Vervang beschadigde propellers

Propellers die een beetje gerafeld zijn of andere beschadigingen hebben kunnen een negatieve impact hebben op de prestaties van je drone. Met andere woorden: de motoren moeten harder werken voor om de benodigde luchtverplaatsing te realiseren. Zorg er dus voor dat je beschadigde propellers op tijd vervangt, het zal de vliegprestaties en accuduur ten goede komen.

8. Vlieg je accu’s niet helemaal leeg

Ook al valt er misschien nog wel een paar procent vliegtijd uit je accu’s te persen, overdrijf het niet en zorg dat je drone aan de grond staat voordat de celspanning teveel is afgenomen. Bij veel drones wordt de resterende capaciteit in procenten aangegeven. De kans is groot dat je bij 30% een signaal krijgt dat de accu leeg begint te raken, ons advies is om de drone bij 20% aan de grond te hebben staan en niet door te vliegen tot er nog maar een paar procent resteert.

9. Houd je accu’s in goede conditie

Ben je niet van plan om binnenkort weer met je drone te gaan vliegen? Zorg er dan voor dat je de accu’s niet helemaal volgeladen of juist helemaal leeg opbergt. LiPo accu’s zijn op hun stabielst als ze ongeveer voor de helft zijn opgeladen. Houd er verder rekening mee dat een accu die al flink wat keren is op- en ontladen langzaamaan zijn capaciteit verliest. Investeer dus af en toe in nieuwe accu’s als je regelmatig vliegt!

In de DJI Go app kun je zien hoe vaak een accu is op- en ontladen

10. Voorkom extra gewicht

Kijk nog eens kritisch naar je drone. Iedere gram die de lucht in moet vraagt elektrische energie van de accu. In het geval van kant-en-klare drones valt er misschien niet veel gewicht te besparen, maar bij een zelfbouwdrone of een professioneel systeem dat uit losse componenten bestaat valt er misschien nog wel wat te schaven aan het take-off weight.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Hoe haal je meer meer vliegtijd uit een dronebatterij?

 • 1 oktober 2018 om 08:21
  Permalink

  Interessant om te lezen dat snelheid en hoogte invloed hebben op je batterijgebruik. Dat is een gevolg van een paar simpele natuurwetten: snelheidsveranderingen en hoogteveranderingen kosten energie. En bij een drone geldt dat extra om die geen gebruik kan maken van vleugels. Dus versnellen kost energie, afremmen kost energie. Bochten maken kost energie, hoogte winnen kost energie, afremmen na een afdaling kost energie.

  Beantwoorden
 • 1 oktober 2018 om 10:13
  Permalink

  Nuttige tips, die we in de praktijk goed kunnen gebruiken.

  Beantwoorden
 • 6 oktober 2018 om 09:38
  Permalink

  Tijd om eens een vergelijkingstest te gaan maken tussen heel rustig vliegen en een keer me alle toeters en bellen aan.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier