OpmerkelijkTech

Met deze LEGO-controller kun je een dronezwerm aansturen

Met LEGO kun je alles maken, dus ook een centraal aangestuurde dronezwerm. Kijk maar naar de demonstratie die onlangs werd gegeven door het Human Media Lab in Canada. De onderzoekers creëerden in samenwerking met een team van LEGO een set drones die eenvoudig aangestuurd kan worden met één controller, gemaakt van LEGO-blokjes.

Dronezwermcontroller

De dronezwerm werd gedemonstreerd door de LEGO World Expo in Copenhagen, eerder dit jaar. Nu is het niet alles LEGO wat de klok slaat: de drones zelf zijn namelijk niet van het gekleurde speelgoed gemaakt (alhoewel ook dat best mogelijk zou zijn), maar de controller wel.

Dat behoeft enige uitleg. Elk LEGO-blokje dat op de controller wordt geplaatst stuurt één drone aan. Afhankelijk van de plaatsing van de blokjes krijgt de dronezwerm zijn uiteindelijke vorm. Het is ook nog mogelijk om met kleuren te variëren: de drones zijn met leds uitgerust, en die komen qua kleur weer overeen met de geplaatste blokjes. Door de controller te bewegen maakt de gehele zwerm mooi gesynchroniseerde vliegbewegingen.

Educatieve toepassingen

De besturing is dusdanig intuïtief dat zelfs kinderen hun eigen dronezwerm kunnen maken en aansturen. Volgens LEGO biedt het experiment interessante aanknopingspunten voor toekomstige projecten, waarbij kinderen spelenderwijs kennis opdoen van natuurkunde. Helaas is de huidige LEGO-dronezwerm nog niet in de winkel te koop.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier