Tech

Nieuwe AI-module maakt drones bewust van hun omgeving

Hoe mooi zou het zijn als drones zelfstandig opdrachten uit zouden voeren en ondertussen automatisch uitwijken voor obstakels en vliegtuigen? Dat is geen toekomstmuziek meer dankzij de nieuwe AI-module Dawn. De module voegt kunstmatige intelligentie toe aan drones en kan voor uiteenlopende toepassingen ingezet worden. Gebruikers kunnen zelf apps ontwikkelen voor het platform.

Objecten detecteren en herkennen

Dawn maakt gebruik van visuele deep learning-technologieën om objecten te detecteren en afstanden in te schatten, aan de hand van stereo-opnamen van meerdere camera’s. Daardoor kan Dawn een drone ook bij hoge snelheden om obstakels heen loodsen, zelfs in een rommelige omgeving.

De visuele algoritmen kunnen ook ingezet worden om objecten te herkennen. Op die manier kan een drone met Dawn automatisch achter een onderwerp aanvliegen of op zoek gaan naar bepaalde voorwerpen. Ook zonder kennis van AI kan Dawn geprogrammeerd worden, stelt de fabrikant. Er komt ook een App Store waarin developers de door hen ontwikkelde applicaties aan andere gebruikers kunnen aanbieden.

Het idee is dat de gebruiker van Dawn zelf toepassingen kan ontwikkelen waarbij kunstmatige intelligentie van pas komt. Het systeem kan aan alle flight controllers gekoppeld worden die MAVLink ondersteunen. De AI zelf draait op een NVIDIA TX2 embedded computer.

Vliegtuigen waarnemen

De visuele processor van Dawn kan ook ingezet worden om vliegtuigen waar te nemen en indien nodig actie te ondernemen. Volgens de ontwikkelaar kan de module kleine vliegtuigen tot op een afstand van ruim 3 km ontwaren en de drone een alternatieve koers geven als dat nodig wordt geacht.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier