OnderzoekPro

Gaten in wegdek in de toekomst mogelijk gerepareerd door drones

Het is de nachtmerrie van iedere automobilist: een gat in het wegdek met schade aan banden of zelfs erger tot gevolg. Om dergelijke ongelukken te voorkomen is het zaak om beginnende gaten zo snel mogelijk te detecteren en repareren. In de toekomst kunnen drones daarbij mogelijk een rol spelen, denken Britse onderzoekers.

Groeiende gaten

Het idee om drones in te zetten om gaten in het wegdek te repareren is afkomstig van professor Phil Purnell, als materiaaldeskundige verbonden aan de universiteit van Leeds. Volgens hem is het zaak om er zo snel mogelijk bij te zijn. “Als je het hebt om interventies op het gebied van infrastructuur zoals wegen, dan heb je meestal zware oplossingen nodig om problemen op te lossen die begonnen als klein defect.”

Volgens de professor geldt dat ook voor gaten in het wegdek. “Dergelijke afwijkingen beginnen meestal als een onregelmatigheid ter grootte van een muntstuk. Door de inwerking van regen en de voortdurende belasting door voertuigen groeit zo’n defect al snel uit tot een groot gat. Hoe eerder je zo’n gat kunt dichten, hoe minder middelen je daarvoor nodig hebt.”

Drone met asfaltprinter

Voor het vroegtijdig detecteren en repareren van dergelijke onregelmatigheden is het volgens Purnell niet ondenkbaar dat hier op een gegeven moment autonome drones ingezet kunnen worden. Die zouden daartoe dan voorzien zijn van een minuscule asfaltprinter. “Zoiets is nu nog toekomstmuziek, maar het is zeker niet ondenkbaar. We hebben al een proof-of-concept gebouwd van een drone met een minuscule asfaltextruder. De volgende stap is om met partijen uit de industrie te onderzoeken hoe we dit kunnen omzetten in een werkend systeem.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Gaten in wegdek in de toekomst mogelijk gerepareerd door drones

  • In theorie kan alles dat vervoerd moet worden, met een Drone vervoerd worden. Het is een kwestie van de grootte van de drone aanpassen aan gewicht en grootte van de lading. Voorlopig zie ik een nieuwe koelkast of 40″ televisie nog niet met een drone bij de voorkeur aankomen, al is het maar op basis van de energie die er voor de heen- en terugreis nodig is. (Ik wil natuurlijk ook mijn oude TV of koelkast gelijk mee terug sturen 😉 )
    Vanzelf staat de toekomst niet stil. Laten we elkaar niet gek maken in ieder geval.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier