Deze drone kan in de lucht van vorm veranderen

Wat krijg je als je een flexibele robotarm kruist met een multirotor? Grote kans dat je iets krijgt dat er uit ziet als de DRAGON, een experimentele drone die ontwikkeld werd door Japanse wetenschappers, verbonden aan het JSK Lab van de universiteit van Tokyo. Afhankelijk van de omstandigheden kan de vliegende robotarm een vorm aannemen die het beste aansluit op de uit te voeren opdracht.

DRAGON

De naam DRAGON komt niet helemaal uit de lucht vallen, maar is een afkorting van Dual-Rotor Embedded Multilink Robot with the Ability of Multi-Degree-of-Freedom Aerial Transformation. Een hele mond vol, maar het beschrijft de vliegende robot op doeltreffende wijze. De DRAGON kan namelijk in de lucht op diverse manieren van vorm veranderen. Dankzij een paar robotvingers kan de DRAGON ook nog dingen oppakken.

De robot is bovendien modulair van opzet. Het prototype telt vier modules, maar de onderzoekers denken nu al aan een systeem met twaalf modules. De accu’s maken integraal onderdeel uit van het flexibele frame. Voor de aansturing van de gewrichten en propellers wordt gebruik gemaakt van de Intel Euclid ontwikkelmodule.

Korte vliegtijd

Echt heel lang vliegen kan de DRAGON nog niet: de vliegtijd bedraagt maximaal zo’n 3 minuten. Toch voorzien de onderzoekers mooie toepassingen voor de vliegende robotarm. Volgens een woordvoerder is de DRAGON een “doorbraak in hardwaredesign” en vormt de robot een “ideaal platform voor luchtoperaties”.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier