Pro

Liftoff Academy laat je oefenen op professionele dronevluchten

De praktijk is voor een dronepiloot meestal weerbarstiger dan de theoretische situaties in de lesboeken. Want tijdens je opleiding ROC-light of RPA-L wordt je echt niet geleerd hoe je een inspectievlucht of een search&rescue-missie moet uitvoeren. De binnenkort te verschijnen serious game Liftoff Academy moet uitkomst bieden: de software stelt je in staat om allerlei professionele dronevluchten op je computer te oefenen.

Drone praktijksimulator

Stel, je hebt een dronebrevet op zak en je wordt gevraagd om een complexe missie te vliegen waar je nog geen ervaring mee hebt. Denk aan een inspectie van een windmolen of het uitvoeren van een reddingsmissie. Dergelijke vluchten kun je eigenlijk alleen succesvol uitvoeren als je veel ervaring hebt opgedaan. Nu is trainen in het veld niet alleen kostbaar, de omstandigheden zijn vaak ook verre van realistisch. Daarom zou het bijzonder waardevol zijn als je eerst de nodige ervaring kunt opdoen in een drone flight simulator.

Dat dacht Kevin Haelterman, directeur van het Belgische softwarebedrijf LuGus Studios ook. Het bedrijf ontwikkelde de afgelopen drie jaar een simulator voor FPV dronepiloten, Liftoff. “Maar we realiseerden ons dat de wereld van drones veel breder is dan alleen het drone racen. Er is veel vraag naar een simulator voor serieuzere drone-operaties. Naar aanleiding daarvan zijn we begonnen met de ontwikkeling van Liftoff Academy.”

Verschillende missies

In de essentie is Liftoff Academy een simulator waarin je het vliegen met een drone onder de knie kunt krijgen. Maar de software gaat nog een stuk verder. Het is namelijk mogelijk om specifieke missies uit te voeren, variërend van inspectie en landbouw tot search&rescue en beveiliging. Net als in het echt kun je de virtuele drones in de simulator uitrusten met verschillende sensoren en payloads. Via een dashboard met statistieken en replay-functies kan de gebruiker zijn prestaties analyseren.

Haelterman: “Uiteindelijk moet Liftoff zich ontwikkelen tot een platform dat voor ieder wat wils biedt. We zijn nu op zoek naar industriepartners die met ons willen samenwerken. We zullen zeker maatwerkoplossingen gaan bieden voor bedrijven en instellingen die vragen om een specifieke oplossing.”

Beschikbaarheid

Liftoff Academy komt naar verwachting in 2019 beschikbaar.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier