Nieuws

Lockheed stelt prijs van $250.000 beschikbaar voor AI-drone die beter vliegt dan menselijke piloot

Nog even en drones hebben helemaal geen piloot van vlees en bloed meer nodig, als het aan vliegtuigbouwer Lockheed Martin ligt. Samen met de Drone Racing League en NVIDIA organiseert het bedrijf binnenkort een wedstrijd waarbij deelnemers uitgedaagd worden om een kunstmatig intelligente drone te ontwikkelen die beter vliegt dan een menselijke piloot. De hoofdprijs van de AlphaPilot Challenge is 250.000 dollar.

Onboard AI

Volgens Chief Technology Officer Keoki Jackson van Lockheed zijn kleine onboard AI computermodules onderhand snel genoeg om zelfstandig drones te kunnen besturen. De uitdaging is om sensordata op een slimme manier te verwerken en om te zetten in stuurcommando’s voor een drone, zonder dat daarbij menselijk ingrijpen nodig is. Om dat innovatieproces een handje te helpen is de AlphaPilot Challenge in het leven geroepen.

De wedstrijd zal volgend jaar voor het eerst plaatsvinden op het nieuwe Artificial Intelligence Robotic Racing Circuit. Teams moeten gebruik maken van het NVIDIA Jetson-platform als basis voor de aansturing van de drone. Uiteindelijk moeten hun drones sneller dan die van de piloten van de Drone Racing League over de finish vliegen. Het team dat hierin slaagt gaat met een cheque ter waarde van $250.000 naar huis. In totaal bedraagt het prijzengeld 2 miljoen dollar.

Niet voor het eerst

Het is overigens niet voor het eerst dat er een wedstrijd voor autonoom vliegende racedrones wordt georganiseerd. De vorige keer dat zoiets gebeurde was NASA erbij betrokken. Toen nog moesten de AI-drones het afleggen tegen een ‘echte’ piloot, maar wie weet is dat binnenkort dus anders.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Lockheed stelt prijs van $250.000 beschikbaar voor AI-drone die beter vliegt dan menselijke piloot

  • Joop Meloen

    Jammer dat de grote dronefabrikanten niet wat doordenken. Hoeveel personen zouden niet wat cargo (1kg) willen vervoeren, met een release op afstand, zo ook, waarom geen airbag indien op water land. Goed ingebouwde beeldschermen in controllers. Beacon in drone om bij crash terug te vinden.
    cc

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier