Dit gebeurt er als een drone een vliegtuigvleugel raakt

Wat gebeurt er nu echt als een cruciaal onderdeel van een vliegtuig – zoals een vleugel – geraakt wordt door een drone? In hoeverre is het vermoeden dat zo’n botsing leidt tot risicovolle schade gestoeld op realistische aannamen? Botsingsdeskundige Kevin Poormon besloot om de proef op de som te nemen en vuurde een drone van het type DJI Phantom af op een vliegtuigvleugel.

Praktijktest

In de bemande luchtvaart is er nog altijd veel zorg over de opmars van al dan niet hobbymatig bestuurde drones. Het helpt niet dat drones soms op grote hoogte of nabij vliegvelden worden waargenomen. In een enkel geval is het zelfs al tot een aanvaring tussen een drone en een bemand luchtvaartuig gekomen, gelukkig tot op heden zonder hele nare consequenties.

De kans dat het een keer tot een voltreffer komt is klein, maar niet ondenkbaar. Eerder wezen computersimulaties al uit dat een vliegtuigromp behoorlijk beschadigd kan raken als gevolg van een botsing met een drone. Maar wat gebeurt er nu daadwerkelijk als een cruciaal vliegtuigonderdeel wordt geraakt door een populair formaat drone met een gewicht van zo’n anderhalve kilo?

Luchtkanon

Die vraag stond centraal tijdens een recent uitgevoerde test aan de onderzoeksinstituut van de universiteit van Daytona. Daar beschikt onderzoeker Kevin Poormon over een 15 meter lang luchtkanon, waarmee hij allerlei voorwerpen met grote snelheid op een te onderzoeken object af kan vuren. Poormon besloot om eens te kijken wat de impact van een consumentendrone op een vliegtuigvleugel is.

Voor de test laadde hij het luchtkanon met een DJI Phantom 2, een wat ouder type drone die qua gewicht en vormgeving nog altijd representatief is voor een flink deel van de momenteel rondvliegende (hobby)drones. Met een snelheid van een kleine 400 kilometer per uur liet hij de drone op een vleugel van een Mooney M20 sportvliegtuig botsen, en filmde de gevolgen met een 10.000 fps high speed camera.

Vleugel doorkliefd

De resultaten liegen er niet om: de drone doorkliefde een groot deel van de vleugel, en baande zich een weg naar binnen. Daarbij raakte zelfs de interne hoofdligger beschadigd. “Het hele gewicht van een vliegtuig rust op de liggers. Als zo’n ligger erg genoeg beschadigd raakt, dan zou het toestel neerstorten”, aldus Poormon.

Ter vergelijking werd de vliegtuigvleugel ook nog beschoten met een stuk gelatine met hetzelfde gewicht als een grote vogel. Die zorgde weliswaar voor een flinke deuk in de voorzijde van het vleugelprofiel, maar er was geen sprake van penetratie van de vleugel of van structurele interne schade aan de ligger.

Overeenkomsten

Alhoewel de vleugel van het sportvliegtuig qua veiligheidseisen niet te vergelijken is met de vleugel van een commercieel lijntoestel zijn er volgens de onderzoekers voldoende mechanische overeenkomsten om te kunnen stellen dat drones in het geval van een aanvaring inderdaad een gevaar vormen voor grotere vliegtuigen.

Poormon is naar aanleiding van het experiment niet per se negatief over drones gaan denken. “Drones zijn niet meer weg te denken in de toekomst, en zullen op veel manieren positief kunnen bijdragen. We moeten alleen voorzichtig zijn, en in het achterhoofd houden wat er kan gebeuren als er onverantwoordelijk mee wordt gevlogen.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Dit gebeurt er als een drone een vliegtuigvleugel raakt

 • 16 oktober 2018 om 18:48
  Permalink

  400 kilometer p/u…? Is dat niet wat overdreven hard? Ligt de snelheid van zo’n sportvliegtuig eigenlijk niet rond de 200 km/u?

  Beantwoorden
 • 19 oktober 2018 om 18:42
  Permalink

  Waarom nou wel een echte Drone, en niet een echte “grote vogel” ?
  Gemiste kans naar mijn idee.

  Beantwoorden
 • 19 oktober 2018 om 23:04
  Permalink

  Wel mooi om te zien, maar naar mijn gevoel in scene gezet!
  typisch weer zo’n onderzoek van wat ik wil zien creëer ik!
  Goed gemikt ook trouwens, precies op de neus v/d vleugel, iets hoger of lager en de drone wordt keurig afgeketst door de vorm v/d vleugel.
  prettig weekend en vliegse met het huidige prachtige weer en kleuren pracht 🙂

  Beantwoorden
 • 20 oktober 2018 om 11:10
  Permalink

  Inmiddels is wel duidelijk dat dit experiment bedoeld is geweest om angst aan te jagen en publiciteit voor de universiteit in kwestie te genereren. De omstandigheden zijn niet representatief. Zoals een van de andere commentatoren al aangaf liggen de snelheden veel te hoog.

  Zie ook de goed onderbouwde oproep van DJI om deze video offline te halen: https://dji.us13.list-manage.com/track/click?u=90ac91903d93620a61640c7f1&id=e9d2c39660&e=ad43665e8b

  Het lijkt me zinvol dit te rectificeren. Google heeft een goed geheugen en de kans is groot dat Nederlandse journalisten dit artikel weer gaan aanhalen om een angstverhaal over drones te onderbouwen.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier