ProProductnieuws

DJI presenteert ultranauwkeurige Phantom 4 RTK

Niet geheel onverwacht heeft marktleider DJI tijdens een evenement in Frankfurt een RTK-versie van de populaire Phantom 4 Pro gelanceerd, de Phantom 4 RTK. Volgens DJI biedt de drone centimeternauwkeurige navigatie, waardoor het toestel met name geschikt is voor mapping, fotogrammetrie en inspectiewerk. De drone wordt aangestuurd met de nieuwe GS RTK-app.

Real time kinematic (RTK)

Op Dronewatch is de term real time kinematic (RTK) wel vaker voorbij gekomen, maar dan meestal in de context van kostbare en vrij omvangrijke drones zoals de Matrice 210. Met de Phantom 4 RTK biedt DJI nu de voordelen van deze toevoeging op GPS in een veel kleiner en relatief goedkoop platform aan. Samen met een RTK-module op de grond kan de drone zeer nauwkeurig zijn absolute positie in het luchtruim bepalen, iets wat essentieel is voor toepassingen zoals fotogrammetrie en mapping.

Dat er een RTK-versie van de Phantom 4 aan zat te komen was al wel duidelijk toen er een foto van een FCC productlabel uitlekte. De introductie past ook helemaal in de productstrategie van DJI, waarbij het werkgebied van grote en kostbare systemen meer en meer wordt overgenomen door kleinere drones. (In dat kader zou het ons niet verbazen dat er binnenkort een Enterprise-uitvoering van de Mavic 2 op de markt komt, maar dat terzijde.)

Phantom 4 RTK bovenaanzicht

Lensprofiel

Net zoals de Phantom 4 Pro beschikt de Phantom 4 RTK over een 20 megapixel-sensor met een diameter van 1”. Tijdens de fabricage worden de lensfouten zeer nauwkeurig opgemeten en in een uniek lensprofiel vastgelegd. Daardoor kunnen afwijkingen beter hersteld worden in de post processing van afbeeldingen.

Een andere functie die de Phantom 4 RTK biedt is Post Processed Kinematics (PPK). Daarbij wordt het satellietsignaal samen met de afbeeldingen opgeslagen. In gebieden waar RTK niet voorhanden is kunnen daardoor missies worden gevlogen waarbij achteraf de benodigde nauwkeurigheid wordt toegevoegd aan de data.

GroundStation RTK

Om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden van de Phantom 4 RTK heeft DJI een nieuwe app geïntroduceerd, GroundStation RTK. Deze app biedt de mogelijkheid tot het plannen van fotogrammetrie en waypoint missies. De bestuurder kan eenvoudig de gewenste parameters zoals overlap, hoogte en snelheid instellen, waarna de drone automatisch het vliegplan afwerkt.

De Phantom 4 RTK is los te bestellen voor € 5.700. Dat omvat de drone, de controller, twee accu’s en nog wat accessoires. Een set compleet met D-RTK 2 Mobile Station kost € 7.800. De RTK-module is ook los te koop voor € 3.600. Het systeem is vanaf november leverbaar via DJI Enterprise-dealers.

DJI D-RTK 2 Mobile Station voor Phantom 4 RTK
Het D-RTK 2 Mobile Station zorgt voor het referentiesignaal
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier