HBO zet dronekiller in om Game of Thrones-spoilers te voorkomen

Fans van Game of Thrones kunnen niet wachten tot begin 2019: dan zendt de Amerikaanse televisiezender HBO namelijk seizoen acht van de populaire serie uit. Om te voorkomen dat al te nieuwsgierige fans met hun drones opnamen zouden maken van de sets zet het bedrijf zelfs dronekillers in. In het verleden verschenen er al eens illegale drone-opnamen van de set.

Laatste seizoen

Sowieso is HBO niet blij als er voortijdig dronebeelden uitlekken van de opnamelocaties, maar rond seizoen acht zijn de belangen nog eens extra groot: het is namelijk het laatste seizoen van de zeer succesvolle fantasy-serie, die in 2011 voor het eerst werd uitgezonden.

Onlangs verklapte één van de acteurs tijdens Comic Con dat HBO wel heel ingrijpende maatregelen neemt om sneak peeks met behulp van drones te voorkomen: “Als er een drone boven de set wordt waargenomen, dan is er een apparaat aanwezig waarmee de drone naar beneden gehaald kan worden. Het creëert een veld rond de drone waarna deze naar beneden komt. Het is net X-Men.”

Dronekiller

De betreffende ‘dronekiller’ betreft een draagbare elektromagnetische straalzender die heel gericht een bundel radiogolven op de ongewenste drone afstuurt. De anti-drone gun in kwestie is afkomstig van het Amerikaanse bedrijf IXI Technology uit Californië, dat ook apparatuur aan de politie en het leger levert.

Volgens een betrokken politieagent wordt het apparaat normaal gesproken alleen gebruikt tijdens noodsituaties, bijvoorbeeld om een aanslag te voorkomen. “Het is niet zo dat we met deze anti-drone gun uitrukken als er iemand klaagt over een drone boven zijn tuin. Het moet echt om levensbedreigende situaties gaan.”

Tijdelijke nofly-zones

HBO nam overigens meer maatregelen om ongewenst luchtopnamen te voorkomen. Zo werden er ook tijdelijke nofly-zones ingesteld rond de sets in Noord-Ierland, om te voorkomen dat helikopters en vliegtuigjes in de buurt zouden komen.

(bron: SYFY)

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fotografeer Nederland vanuit de lucht en maak kans op een DJI Mini 3 Pro!

Wil jij kans maken op een DJI Mini 3 Pro inclusief DJI RC? Doe dan mee aan de fotowedstrijd MijnBesteDroneShot.

Stuur vóór 9 september tot 3 dronefoto's van Nederland in. De jury verkiest 2 winnende foto's: één voor de categorie tot 16 jaar en één voor de categorie 16 jaar of ouder. Beide winnaars ontvangen een drone!